Tuesday, March 08, 2005

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
Tτελευταία στη Λαμία και παλιότερα στη Δράμα ιερωμένοι στερούμενοι παιδείας και κοινωνικότητας αρνήθηκαν να τελέσουν Θρησκευτικό γάμο γιατί οι κουμπάροι είχαν τελέσει πολιτικό γάμο στην Πρώτη περίπτωση και θρησκευτική κηδεία στη δεύτερη περίπτωση γιατί ο αποθανών είχε τελέσει Πολιτικό Γάμο. Όμως αυτές είναι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στον τύπο και στα μέσα. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που δεν έγιναν γνωστές (όπως άρνηση βαπτίσεων κλπ).
Η Εκκλησία εξετέθη γιατί τα αναφερόμενα γεγονότα απασχόλησαν τον τύπο και την τηλεόραση (τηλεοπτικά παράθυρα κλπ) με ένα όχι τόσο ευπρεπή τρόπο, γιατί η αποτρόπαιη ασέβεια συνέβη στη χώρα μας όπου οι Έλληνες τιμούσαν τους νεκρούς τόσο στην αρχαιότητα όσον και ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Διερωτώμεθα πως ο ιερέας γνώριζε ότι οι κουμπάροι είχαν τελέσει θρησκευτικό γάμο; μήπως σι συγκεκριμένες μητροπόλεις φακελώνουν τους πολίτες, δεν γνωρίζουν ότι εδώ και 20 χρόνια ο πολιτικός γάμος που έχει θεσμοθετηθεί είναι ισόκυρος με το θρησκευτικό;
Μήπως η Εκκλησία αρνούμενη του κουμπάρους που είχαν τελέσει πολιτικό γάμο τους απομακρύνει ενώ μια άλλη συμπεριφορά θα μπορούσε να τους προσελκύσει; Είναι σίγουροι ότι όποιος νυμφεύεται με θρησκευτικό γάμο αποδοκιμάζει την Ορδοδοξία;
Σε αυτά τα ερωτήματα Θα πρέπει κάποιοι να απαντήσουν.
Ας προσπαθήσουμε όμως να μεταφέρουμε κάποιες απόψεις που είναι πιθανό να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα.
Ο πολιτικός γάμος Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να εκπληρώνει τις νομικές του υποχρεώσεις προς την Πολιτεία αλλά και για να μην δημιουργείται καθεστώς διάκρισης ( όπως άρνηση βαπτίσεων, χριστιανικής ταφής, ίσων ευκαιριών κλπ). Όμως όποιος θέλει για λόγους παράδοσης και πίστης να μπορεί να τελεί και θρησκευτικό γάμο.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο θρησκευτικός γάμος συνάπτεται με τη σκληρότερη υποταγή αφού «αι γυναίκες υποτάσσεσθε τοις άνδρασιν εν παντί» και «η γυνή ίνα φοβείται τον άνδρα» δηλαδή υποταγή και φόβος που η σύζυγος απαρνείται και ο άνδρας δεν ανέχεται τον ευτελισμό της συντρόφου του.
Η σύναψη μόνο θρησκευτικού γάμου είναι παράνομη διότι ο γάμος είναι έννομος συμφωνία οχυρουμένη δια νόμων που καθορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις ισοτίμως του ενός συζύγου προς τον άλλον και όχι υποταγή και φόβο. Είναι και νομικά ανυπόστατος διότι ο ιερολογών ιερέας είναι ένας απλός ιδιώτης χωρίς δημόσια αρμοδιότητα (πλην δημοσίου μισθού) για έκδοση βεβαιώσεων προς τη δημόσια αρχή του Ληξιαρχείου για τις οποίες μόνος αρμόδιος είναι ο Δήμαρχος.
Ο πολιτικός γάμος προέκυψε ως ανάγκη κοινωνικού εκσυγχρονισμού, ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δόθηκε λύση για το γάμο των αλλοθρήσκων και σταμάτησε τις οικονομικές δοσοληψίες που συνέβαιναν στον Οίκο του Θεού.
Τέλος όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ορδοδοξία μεγαλούργησε και έλαβε οικουμενικές διαστάσεις χωρίς εγκυκλίους και όταν Την υπηρέτησαν σεβάσμιοι Ιεράρχες και όχι μεγαλόσχημοι και επηρμένοι ιερωμένοι.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home