Sunday, June 05, 2005

ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ "ΠΕΘΑΙΝΕΙ"

Image Hosted by ImageShack.us

...
Mην ξεκινήσεις άσκοπα, δεν έχει ο δρόμος τέρμα,
κι είν΄κύκλος η φυγή, κι η λύτρωση ένα ψέμα.
Μην ξεκινήσεις, ρίζωσε στην πατρική σου γη,
και σκάψε την και κάμε την περιβόλι.
Αυτοί που ξεκινήσανε κάποιαν αυγή γιά μια φυγή,
ρυτιδωμένοι και σκυφτοί ξαναγυρίσαν όλοι.
...
Φώτης Αγγουλές

Εγκατάλειψη της υπαίθρου τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 ήταν θέμα πολιτικής επιλογής. Στις δεκαετίες αυτές χρειαζόντουσαν φτηνά εργατικά χέρια για να εργαστούν στις βιομηχανίες και στην ανοικοδόμηση κυρίως των αστικών κέντρων (αντιπαροχή). Κύρια αιτία απομάκρυνσης ήταν τα δασαρχεία που παρέπεμπαν στα δικαστήρια κτηνοτρόφους για παράνομη βόσκηση σε «δασικές εκτάσεις». Οι ποινές που επιβάλοντο ήταν πολύ αυστηρές για την εποχή.
Τις τελευταίες δεκαετίες είναι κύρια λόγοι κοινωνικοί (αδυναμία των αγροτόπαιδων να κάνουν οικογένεια, δυσκολίες στην εκπαίδευση των παιδιών, έλλειψη παιδικών σταθμών).
Πέραν αυτών όμως ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται σταθερά κατ΄έτος λόγω δυσμενών συνθηκών διαβίωσης, επισφαλούς γεωργικής δραστηριότητας, χαμηλού βιοτικού επιπέδου (κακές υπηρεσίες υγείας, πολιτισμού, διοίκησης κλπ) περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης.

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει και τις οικονομικές της επιπτώσεις .
- χάνονται φυσικοί πόροι όπως το χόρτο που ξηραίνεται και δεν βόσκεται, τα νερά που απορρέουν χωρίς να αξιοποιούνται και η παραγωγική γη που δεν καλλιεργείται, αποσαθρώνεται και υποβαθμίζεται. Αυτοί οι φυσικοί πόροι είναι για την Χώρα ότι είναι το πετρέλαιο για κάποιες άλλες.
- χάθηκε ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός τρόπος ζωής που έχει να κάνει με το δέσιμο του γεωργού με τη γη, τη διατροφή με παραδοσιακά προϊόντα που παράγει, την κοπιώδη εργασία του αλλά και με τη ζωή του σε μικρούς αγροτικούς οικισμούς με στενές οικογενειακές σχέσεις. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως μεσογειακή διατροφή. Όμως δεν είναι μόνο διατροφή είναι συνδυασμός εργασίας και διατροφής. Οι κάτοικοι της υπαίθρου υπήρξαν οι θεματοφύλακες του λαϊκού μας πολιτισμού (εθνικές και λαϊκές παραδόσεις , δημοτική μουσική και τραγούδια) ως παραγωγοί συνέβαλλαν και συμβάλλουν θετικά στη εθνική οικονομία
- εγκαταλείπονται παραδοσιακοί οικισμοί. Πέτρινα σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής καταστρέφονται η καταρρέουν από την αδιαφορία.

Τι μπορεί όμως να γίνει;
Τώρα είναι πάρα πολύ αργά.
Κύρια μορφή ανάπτυξης θα πρέπει να είναι η κτηνοτροφία σε συνδυασμό με καλλιέργειες ζωοτροφών και συμπληρωματικό εισόδημα από τον αγροτοτουρισμό
(ενοικιαζόμενα, ορειβατική δραστηριότητα, περίπατοι, αθλητική δραστηριότητα, εξοικείωση με την παραγωγική διαδικασία φροντίδα ζωών, άμελξη, φύτευση κλπ)
βιοτεχνική δραστηριότητα ( πλεκτά, υφαντά, παραδοσιακά γλυκά κα)
επαγγελματική δραστηριότητα (καταστήματα, εμπόριο κα)
αξιοποίηση ορεινών υδάτων ( ιχθυοτροφεία, μικρές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες)
ελεύθερο ημερομίσθιο
κλπ)

Labels:

6 Comments:

At 08 June, 2005 , Blogger dgalanis said...

τάσο η θλίψη σου ειναι συγκινητική αλλά ποιος ο λόγος να θλίβεσαι για κάτι που έχει πεθάνει?

 
At 09 June, 2005 , Blogger nikitas said...

an kai eipa na min apantiso se ena sxolio sou pou afises stin ioulita gia mena(xoris na me ksereis)telika tha apantisko:
nai file mou to the dirtiest mouth is cleaner than the dirtiest mind...
isxiei gia mena
se ola ta epipeda
ikanopiithikes?

 
At 15 June, 2005 , Blogger S G said...

"Αυτοί οι φυσικοί πόροι είναι για την Χώρα ότι είναι το πετρέλαιο για κάποιες άλλες."

συγγνωμη αλλα εισαι τρελος?

οσο πιο γρηγορα πεθανει αυτη η Ελλαδα τοσο το καλυτερο για τους κατοικους της. Το αγροτικο εισοδημα στην Ελλαδα ειναι στα υψηλοτερα επιπεδα ολων των εποχων, οι ανεσεις των αγροτων το ιδιο.

Το οτι φευγουν εχει να κανει με συγκριτικους λογους (η επαρχια ειναι χειροτερη απο τις πολεις). Και γιαυτο φταιει η εν γενει τραγικα χαμηλη παραγωγικοτητα της γεωργιας. Ποιο πετρελαιο, τι λεμε τωρα!?!?!

 
At 16 June, 2005 , Blogger Thrasos said...

Τι συζητάμε τώρα ,η επαρχία πεθαίνει λόγο οικονομικού στραγγαλισμού εκ τις κυβερνήσεως που ακολουθεί κατά γραμμα τις επιταγές τις ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Όσο για τις ανέσεις και τα εισοδήματα τους δεν θα σχολιάσω τιποτα.Ο άνωθεν φίλος μαλλων θα εννοεί τους μεγαλο-αγρότες κλπ οι υπόλοιποι αγροτιά είναι αυτοί που ξέρουμε και ζουν υπό τις γνωστές συνθήκες γιατί άλλωστε να κατεβαίνουν κάθε φορά με τα τρακτέρ στους δρόμους για χαβαλέ?

 
At 19 June, 2005 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

sg σου υπενθυμίζω ότι ο λογαριασμός των εισαγωγών κτηνοτροφικών προιόντων (ζωοτροφές, κρέατα, γάλατα κλπ)είναι περίπου ίδιος με με τον λογαριασμό των πετροχημικών.
Δεν εγκαταλείπονται μόνο μικρά χωριά αλλά και κεφαλοχώρια που είναι έδρες δήμων και με κάποια υποδομή και ενισχύουν τα ποσοστά ανεργίας των αστικών κέντρων.
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το χόρτο που βόσκεται μετατρέπεται σε γάλα η κρέας και συντηρεί τα παραγωγικά ζώα.
Αποψή σου ότι η Χώρα πρέπει να συγκροτείται μόνο από αστικά κέντρα;

 
At 02 July, 2005 , Blogger S G said...

συγγνωμη για την καθυστερημενη απαντηση. Η γνωμη μου για τις πολεις ειναι λιγο πολυ ταυτοσημη με http://www.e-rooster.gr/articles/pilaf6.htm αυτο το αρθρο

Το ποσο πληρωνουμε για αγροτικα προιοντα ειναι αδιαφορο. Οτιδηποτε αλλο κανουμε θα αποδιδει περισσοτερο και θα μπορουμε να εισαγουμε οσα θελουμε και χρειαζομαστε. Καμμια σοβαρη χωρα στον κοσμο δεν εχει πανω απο 2-3% του ΑΕΠ απο την αγροτικη παραγωγη...

θρασε δεν υπαρχει καμμια απολυτως "επιταγη" της ΕΕ για μειωση του αγροτικου πληθυσμου. Φυσικα υπαρχει ταση μειωσης των ενισχυσεων των αγροτων, που ειναι κατι αυτονοητο. Πειτε μου εναν καλο λογο γιατι να σπαταλαμε λεγφτα σε αγροτες που τα μετατρεπουν σε Ρωσιδες, τζογο και σκυλαδικο αντι να φτιαχνουμε υποδομες, πανεπιστημια κτλ


"οι υπόλοιποι αγροτιά είναι αυτοί που ξέρουμε και ζουν υπό τις γνωστές συνθήκες γιατί άλλωστε να κατεβαίνουν κάθε φορά με τα τρακτέρ στους δρόμους για χαβαλέ? "

διαφωνεις οτι ειναι σε καλυτερη θεση απο ποτε? Και μονο το οτι εχουν τρακτερ δεν σου λεει κατι? Κλεινουν δρομους επειδη θελουν αν μας εκβιασουν για περισσοτερες ενισχυσεις, αυτο ΔΕΝ σημαινει οτι πεινανε βεβαια. Τις περισσοτερες πορειες στην Ελλαδα τις εχουν κανει οι ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ υπαλληλοι της Ολυμπιακης πχ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home