Sunday, July 17, 2005

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Είναι βασικό στοιχείο που διαμορφώνει τον τρόπο της ζωής μας. Συνδέεται με την εργασία μας, τον ελεύθερο χρόνο και την αξιοποίησή του, τη διάθεσή μας αλλά καιμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Στοιχείο της καθημερινότητας είναι και η επικαιρότητα.

Τι ενοχλεί όμως από την καθημερινότητα;

Τα νέα παιδιά

- που κατακλύζουν τα «στέκια» μέχρι τις πρωινές ώρες και αυτό γιατί δεν είναι στην παραγωγή
- η προσκόλλησή τους στη «μόδα» με κακόγουστα, ευτελή και κακής ποιότητας ενδύματα. Αγνοούν άραγε τα ελληνικά βαμβακερά (δροσερά),μάλλινα (ζεστά) τα δερμάτινα παπούτσια (υγιεινά) κα.
- το κυνήγι της εφήμερης ηδονής που περιορίζει τα ενδιαφέροντά του στην υλική ευμάρεια περιφρονώντας τις πνευματικές απολαύσεις
Κάποτε ήταν στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων με έντονα τα στοιχεία της αμφισβήτησης και της αναζήτησης ιδεολογίας. Σήμερα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης ως έντονα καταναλωτικά άτομα.

Η πολιτική και η απαξίωσή της

- η Κυβέρνηση που έχει απέναντι τους εργαζόμενους και η εμφανής ταύτιση της με την εργοδοσία και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Η αδεξιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αρθρώσει εναλλακτικές λύσεις, να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει το λαϊκό κίνημα. Συναινεί και συμβιβάζεται χωρίς να έχει ζητηθεί.
Τα κόμματα της αριστεράς που αξιώνουν το ανέφικτο όσο δεν καλούντα στην πράξη να το εφαρμόσουν. Δεν ασκούν τον θεσμικό τους ρόλο ως αντιπολίτευση γιατί θεωρούν ότι αυξάνεται η δύναμη των ανταγωνιστικών κομμάτων.
Πολιτική σήμερα είναι η τέχνη για να διατηρηθεί ένα κόμμα στην εξουσία αντί των ιδεών και της εφαρμογής τους. Είναι γηρασμένη, αποτυχημένη και χωρίς έμπνευση.
Οι πολιτικοί είναι άφιλοι, στους πολιτικούς δεν χωρούν ανθρώπινες σχέσεις και προσωπικοί δεσμοί και δεν διαπνέονται από συναισθήματα. Χαρακτηριστικά στις σχέσεις των απλών ανθρώπων.
Με το χρόνο χάνουν την αξιοπιστία τους και δυστυχώς δεν ανησυχούν. Ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζουν στα μάτια της κοινής γνώμης εικόνα ηθικού εκπεσμού.
Τρομοκρατούνται στην ιδέα της μη επανεκλογής τους

Ο ελεύθερος χρόνος

- η ψυχαγωγία και ενημέρωση από την τηλεόραση που αντί να καθοδηγεί και να διαφωτίζει με σκοπό την αλήθεια εξακολουθούν να παραπλανούν και να συσκοτίζουν ευθυγραμμιζόμενοι πίσω από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Οι ιστορίες των “reality” όπου η τραγωδία κάποιων ανθρώπων γίνεται «πλάκα» για τους άλλους.
Χάθηκε η ευκαιρία για μείωση των ωρών εργασίας γιατί κυριάρχησαν παράμετροι οικονομικοί και απασχόλησης. Όμως οι σημερινές συνθήκες απαιτούν αύξηση του ελεύθερου χρόνου (οικ. απαιτήσεις, ξεκούραση, ψυχαγωγία, κλπ)
Ελάχιστοι εκκλησιάζονται την Κυριακή τόσο γιατί αυτήν την ημέρα θέλουν να μείνουν στην οικογένεια τους και να ξεκουραστούν αλλά και λόγω των λαθών των ηγετών της Εκκλησίας, τις εξωπραγματικές τους απόψεις στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και της διαπλοκής τους με την πολιτική και τη σκανδαλολογία.

Οι αντιλήψεις racism

- με την απόρριψη οποιουδήποτε αδύνατου (φτωχού ή άλλου), διαφορετικού (στο χρώμα, στον πολιτισμό, ή άλλου), αντιθέτου η αντιπάλου (πολιτικού η άλλου)
Κακοποιήσεις και εκμετάλλευση μεταναστών, διακρίσεις εις βάρος τους, γκετο συγκέντρωσης χωρίς γιατρούς, φαγητό και στοιχειώδη υποδομή (νερό, wc, κλπ) συχνά απασχολούν τα μέσα.

Κάποτε θάρθει μια όμορφη μέρα όπου σε μια πολύχρωμη, πολύμορφη και πολυπολιτισμική Ελλάδα όπου θα συνυπάρχουμε αρμονικά και θα χαιρόμαστε όλοι μαζί τους διαφορετικούς πολιτισμούς των συναθρώπων μας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Ας είναι η Ελλάδα η χώρα που θα πρωτοπορήσει για να μην ισχύσει και εδώ αυτό που έγραψε «Ενας Ελληνας στην Αμερική»
”ΕΝΟΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ"

Labels:

1 Comments:

At 19 July, 2005 , Blogger dgalanis said...

Τάσο για μια ακόμα φορά με συγκινείς και με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο ...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home