Friday, September 16, 2005

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

- ΚΟΙΛΙΑ: δεν πρέπει να είναι σπασμένη, διογκωμένη, και πεπλατυσμένη.
- ΜΑΤΙΑ: όχι θολά μάτια
- ΟΣΜΗ: όχι δυσοσμία
- ΣΩΜΑ: όχι εύκαμπτα
- ΔΕΡΜΑ : πάντοτε υγρό καi με γυαλιστερά χρώματα.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

- Βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων
- Περιέχουν ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό (μειώνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα γιατί είναι αντιθρομβωτικά, παρεμποδίζουν την αύξηση της αθηρωματικής πλάκας, είναι αντιφλεγμονώδη κλπ)
- Είναι καλή πηγή ιωδίου.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

- Είναι μια από τις κύριες πηγές έκθεση του ανθρώπου στο Υδράργυρο
(ψάρια πλούσια σε υδράργυρο είναι ο ξιφίας, τα σκουμπριά, τόνος κα) και γενικά στα βαρέα μέταλλα.
- Τα αντιβιοτικά και συγκεκριμένα οι τετρακυκλίνες που προστίθενται στον πάγο για να επιβραδύνουν την αύξηση των βακτηριών που υπάρχουν στα νωπά ψάρια και με σκοπό να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους. Επίσης διαλύονται σε θαλασσινό νερό που μετατρέπεται σε πάγο πάνω στον οποίο τοποθετούνται τα ψάρια είτε σε νερό όπου εμβαπτίζονται τα ψάρια και στη συνέχεια τοποθετούνται στον πάγο. Αντιβιοτικά προστίθενται και στους ιχθυοκλωβούς
- Τροφογενεις λοιμώξεις που οφείλονται σε μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια - αλλοιωμένα ψάρια κα)
- η περιεκτικότητα σε διοξίνες

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
- Δεν επιλέγουμε ψάρια αν ξέρουμε ότι προέρχονται από ρυπασμένες περιοχές (Περσικό Κόλπο, λιμάνια κλπ)
- Παρασκευάζονται μόνο βραστά η ψητά.
- Στα καταψυγμένα ελέγχεται η ημερομηνία κατάψυξης. Πρέπει να είναι πρόσφατη.
- Χωρίς αμφιβολία το "ισοζύγιο" απο την κατανάλωση ψαριών είναι θετικό και επωφελές γιά ον οργανισμό.

ΒΛ. ΕΠΙΣΗΣ "Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ"

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home