Friday, January 06, 2006

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓIΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 1996 - 2004

…συνέχεια από εδώ και εδώ
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ (σελ. 397)

Η εξέλιξη των γεγονότων δικαιώνει τους χειρισμούς της εποχής εκείνης (1998) δηλ. την άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Ο άνθρωπος αυτός αντί να παραμείνει στη χώρα του αγωνιζόμενος και θυσιαζόμενος για τα δίκαια του Κουρδικού Λαού περιφερόταν «από χωρίον εις χωρίον» (από χώρα σε χώρα) για να διασωθεί. Όμως δεν το έκανε, δεν αξίζει τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας. Δεν ήταν άξιος να γίνει σύμβολο της Κουρδικής Επανάστασης,

ΠΑΙΔΕΙΑ (σελ. 419)

Μετά τον υπουργό Γεωργίας (Τζουμάκας) ο μοιραίος άνθρωπος για την κυβέρνηση Σημίτη ήταν ο υπουργός Αρσένης. Οι νομοθετικές αλλαγές που
έγιναν και που προκάλεσαν τόσο έντονες αντιδράσεις καταργήθηκαν από τον υπουργό που ακολούθησε. Παρέμεινε η κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών . Το νέο σύστημα πρόσληψης, που ευνοεί του νέους –ες πτυχιούχους, σε συνδυασμό με την επετηρίδα των αναπληρωτών που δημιουργήθηκε φαίνεται να έπεισε κλάδο των εκπαιδευτικών για το λόγο αυτό σταμάτησαν και οι κινητοποιήσεις τους.
Γράφεται ότι την περίοδο εκείνη υπήρχε: »μέτωπο γονιών εναντίον γονιών, γονιών εναντίον καθηγητών, μαθητών εναντίον μαθητών»
»μέτωπο κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, των συνδικαλιστικών παρατάξεων μεταξύ τους και κατά της κυβέρνησης»

Χαρακτηριστικό της διετίας 1999 – 2000 οι καταλήψεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα.
Και όλα αυτά για μια εκπαιδευτική πολιτική που καταργήθηκε.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ. 432)

Ατυχής η αναφορά σε γυναίκα υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού που επεδίωκε την κατασκευή κτιρίων, άχρηστων και κακόγουστων, για να χρησιμοποιηθούν ως μουσεία και με σκοπό να απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια. Μουσεία με απουσία οράματος και χωρίς να ξέρουν τι θα τοποθετήσουν εκεί.
Image Hosted by ImageShack.us
Χαρακτηριστική η περίπτωση του μουσείου Πατρών που κατασκευάζεται στον Κήπο του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Πατρών (55 στρμ) για τον οποίο
πρέπει να επισημανθεί ότι:
- ο κήπος βρίσκεται μέσα στο δομικό ιστό της Πόλης, σε περιοχή ιδιαίτερη επιβαρημένη (κυκλοφοριακά και οικοδομικά) και είχε χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου, ειδικής χρήσης και μη οικοδομήσιμος.
- μετά το Αλσύλλιο αποτελούσε το δεύτερο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου μαζί με το Κτήμα του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Πατρών που συγκροτούν ενιαίο χώρο.
- Γενικά ο μεγάλος συντελεστής δόμησης, η έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης για απαλλοτριώσεις και εξασφάλιση ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου έχουν ήδη μετατρέψει την Πάτρα σε μία μη ανθρώπινη Πόλη. Το πράσινο εξαφανίστηκε, οι δρόμοι έγιναν σκιεροί από τα ψηλά κτίρια, ο καθαρός αέρας λιγόστεψε, οι γειτονιές χάθηκαν, δεν υπάρχουν τόποι συνάντησης, οι ψυχές των ανθρώπων σκλήρυναν και εγκλωβίστηκαν στη μοναξιά και την αλλοτρίωση.
Image Hosted by ImageShack.us
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Πόλη να είναι η 3η περισσότερο επιβαρημένη με ρύπους Πόλη της Ευρώπης.
Ας έρθει λοιπόν αυτή η υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού να διορθώσει αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ένα από τα καλύτερα έργα που έγιναν στην Αθήνα είναι η «Ενοποίηση Των Αρχαιολογικών Χώρων» σε συνδυασμό με τον φωτισμό της Ακρόπολης και των άλλων αρχαιολογικών μνημείων.
Μόνο αν περπατήσει κάποιος τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου Αδριανού, Ερμού και επιστρέψει για ένα καφέ η δείπνο το βράδυ στην Αδριανού θα καταλάβει από τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν τη αξία αυτού του έργου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (σελ. 437)
βλ. εδώ
July 2005 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ

Ο συγγραφέας επεκτάθηκε πολύ. Με αποτέλεσμα ότι παραλείπει να θεωρείται σκόπιμο (Οδός Νιόβης, Λεωφορειοπειρατεία κλπ).
Θα πρέπει να εξάρουμε την πολιτική παρρησία του τ. Πρωθυπουργού στο θέμα των ταυτοτήτων (σελ. 387, 537, 544), την αντιμετώπιση του θέματος της πρώην βασιλικής περιουσίας και «τη Βοήθεια στο Σπίτι» που βρήκαν ουσιαστική βοήθεια χιλιάδες μοναχικοί και αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας.

συνεχίζεται…

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Labels: ,

2 Comments:

At 10 January, 2006 , Blogger dgalanis said...

φίλε τάσο πήρα το mail σου και δουλεύω λιγάκι κι εγώ για να το ανεβάσουμε

καλή χρονιά

 
At 10 January, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

newman... ευχαριστώ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home