Saturday, September 02, 2006

ΠΑΣΟΚ: 32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να καταλάβω την αντιπάθεια του πολίτη στο ΠΑΣΟΚ . Πολλοί, όπως και η οικ. του γράφοντος, ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα. Υπήρξαν μεσαία στελέχη κυρίως που εξεβίαζαν τον πολίτη για οικογενειακές του η επιχειρηματικές του υποθέσεις. Υπήρξε ένα ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΛΓΗΤΟ σε ζητήματα σημασίας. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η σημερινή αντιπάθεια του πολίτη που παρά την αυταρχική πολιτική της Νέας Δεξιάς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακάμψει.
Image Hosted by ImageShack.us
Χρειάζονται όχι μόνο θέσεις και αρχές ( για να μην λαλούν πολλά κοκόρια) αλλά και επαναπροσδιορισμός όχι μόνο εννοιών αλλά και λέξεων για να μην υπάρχει σύγχυση.
Image Hosted by ImageShack.us
Υπάρχει ασάφεια για ορισμένες θέσεις
- είναι το ΠΑΣΟΚ υπέρ:
ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
μιάς δωρεάν κρατικής παιδείας
ενός οποιουδήποτε συστήματος υγείας



Image Hosted by ImageShack.us
Η επικαλούμενη ανανέωση δεν έχει κανένα περιεχόμενο.
Ανανέωση θα μπορούσε να σημαίνει
- η χρησιμοποίηση νέων προσώπων που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό, κατάλληλων για τη θέση που προορίζονται
- διατύπωση νέων οραμάτων και πολιτικών θέσεων
- προσέγγιση των προβλημάτων
- απομάκρυνση εκείνων που είχαν θέσεις στο κόμμα η την κρατική διοίκηση, και ήταν άνθρωποι της διαπλοκής, εκείνων που δεν είχαν η δεν έχουν επιδείξει πολιτική συνέπεια, πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα και εκείνων που δεν είχαν η δεν έχουν τίποτα να πουν .

Ανανέωση δεν σημαίνει
- συγκρότηση ενός μηχανισμού ελέγχου η προεκλογικού μηχανισμού
- προσπάθεια προσεταιρισμού «επωνύμων» ακόμη και με αντίθετες πολιτικά απόψεις.
Image Hosted by ImageShack.us
Αντιπολιτευτική τακτική

Ο Γ.Α.Π. συναινεί στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να του το έχουν ζητήσει ίσως όμως κάποιοι να του το έχουν επιβάλει χωρίς να είναι γνωστά τα ανταλλάγματα.

Αναλώνεται σε ανούσιες διαδικαστικές αλλαγές η «οργανοσιολογικές» διαδικασίες,(επιτροπές που δεν λειτούργησαν ποτέ κα) χάνοντας την πολιτική ουσία, και τους σκοπούς του κόμματος

Δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δεν έχει οργανωθεί και δεν έχει παραβρεθεί σε καμία λαϊκή συγκέντρωση, δεν διακρίνεται για τη μαχητικότητά του, κλπ).

Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για τις σχέσεις του με την Εκκλησία (εκκλησιαστική κρίση, άλλη σχέση Εκκλησίας και κράτους κλπ).

Δεν βελτιώνει την αξιοπιστία του
- εθελουσία έξοδος ΟΤΕ
- πώληση εμπορικής

Δεν έχει προβάλει καμία ευκρινή εναλλακτική πολιτική πρόταση, ακόμη και στους τομείς που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα (αγροτικό ζήτημα, ανεργία).

Για ορισμένα θέματα (παιδεία κλπ) εκφράζει απόψεις που όταν κληθεί αν κληθεί να κυβερνήσει θα είναι τουλάχιστον ανεπίκαιρες.
Image Hosted by ImageShack.us
Έχει γραφεί «… οι «πρίγκιπες» της πολιτικής μας ζωής έχουν κατανείμει ρόλους γνωρίζουν ότι ο ένας θα διαδεχθεί τον άλλον, δεν τους απασχολεί αν αυτό συμβεί σε 4 η 8 χρόνια και τα πράγματα πάνε ως συνήθως με τον αραμπά. Αν έτσι έχουν τα πράγματα πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο ότι θα υπάρξουν φωνές διεγερτικές , πρόσωπα που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο. Κενό δεν υπάρχει στην πολιτική. Οι πρόθυμοι είναι πολλοί και τα άκρα καραδοκούν»τα ΤΑ ΝΕΑ 31/12/2004.
Image Hosted by ImageShack.us
Γενικά η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, ερωτήματα δημιούργησε και δημιουργεί η χλιαρή αντίδραση στις «μελέτες» του ΚΕΠΕ και στα εθνικά θέματα (επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη κλπ) στην ακρίβεια, ανεργία, αγροτικό ζήτημα (αποσάθρωση γεωργικής παραγωγής) και η εγκατάλειψη ακολουθούμενης μέχρι τώρα αντιπολιτευτικής τακτικής που ουσιαστικό της στοιχείο ήταν η ανάπτυξη του «λαϊκού κινήματος».
Δηλ. ενισχύονται με βάση το διεκδικητικό πρόγραμμα τα επιμέρους κινήματα άνεργοι, υπάλληλοι, φοιτητές, συμβασιούχοι, αγρότες, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Οι κινητοποιήσεις είναι φανερό ότι οδηγούν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση που ικανοποιεί η δεν ικανοποιεί τα αιτήματα και λύνει η δε λύνει τα προβλήματα. Έτσι με καθοδήγηση αυτών των κινημάτων μπορεί η αντιπολίτευση να υπαγορεύει την πολιτική της σε ορισμένα ζητήματα και να σφυρηλατεί το αγωνιστικό φρόνιμα. Ας θυμηθούμε και το βιβλίο παλιού στελέχους και νυν αρχηγού κόμματος «Πως μπορεί να κυβερνά η αριστερά»
Image Hosted by ImageShack.us
Συμπερασματικά: τις εκλογές τις χάνουν οι κυβερνήσεις αρκεί να μην ενισχύονται με τον ένα η άλλο τρόπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

11 Comments:

At 02 September, 2006 , Blogger Στέφανος Αθανασιάδης said...

Edo milame gia to pio laikistiko le dieftharmeno komma stin istoria tis Evropis, pou katestrepse tin Ellada ke esena to provlima sou ine to Pasok den itan/ine arketa "aristero" ke oti den ine xekatharo an ipostirizi anexartito palestiniako kratos?

 
At 02 September, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

arketa "aristero" ???

 
At 03 September, 2006 , Blogger kaltsovrako said...

To ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι περνούσε από τα χέρια του (και τις τσέπες τους) να γίνει το κόμμα δεξιότερο του εφιάλτη του.

Το ζητούμενο για μένα πλέον είναι η χρησιμότητα του. Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά έτσι το αισθάνομαι.

 
At 03 September, 2006 , Blogger Στέφανος Αθανασιάδης said...

@tasos:
ti akrivos den katalaves sto post mou?
Ehis kati sigkekrimeno na apantisis?

@kaltsovrako:
to PASOK xekinise me ta aristera tritokosmika piramata tou, fisika OLA apotihan ke meta itane thema epiviosis na iothetisi politikes pio realistikes, "dexies" opos tha eleges esi. Again, oles itane apotihimenes, giati an den pistevis ston fileleftherismo den mporis na perimenis na anevi i ikonomia me imimetra. Ke se afton ton planiti toulahiston, i ikonomia ine i vasi gia ta panta.

Prepi na paradehto omos, ihe ke statheres axies to PASOK pou pote den prodose: oportunismos, diafthora, laikismos...

 
At 03 September, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

konon - ΤΑΣΟ καλημερα

konon ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι ενα αστικό (σοσιαλδημοκρατιό) κόμα "παίζει το πολιτικό του παιχνίδι μέσα στο σύστημα" Οι διαφορές με τη ΝΔ έγκειται στο ότι έγινε προσπαάθεια (επί Σημίτη τουλάχιστον) για ένα ευρωπαικό προσανατολισμο της Χώρας (ενώ Η ΝΔ παρά τις προσπάθειες του θ. Καραμανλή) δεν μπορεί να "απογαλακτιστεί" απο τον υπεραντλαντικό σύμμαχο και ότι αυτό συνεπάγεται.
Η προσαρμογή επι ΠΑΣΟΚ ήταν πιό ήπια (πχ δεν υπήρχαν μαζικές απολύσεις και δεν άλλαξαν τα στελέχη της διοίκησης κατά χιλ και με νόμο)

Στα θέματα παιδείας και υγείας πειραματίζονται και οι δύο και κανένας απο τους δύο δεν ενδιαφέρεται για τα θέματα απασχόλησης ιδιαίτερα των νεών παιδιών.

Η ΝΔ είναι παράταξη που διαπνέεται από εμφυλιοπολεμικό πνεύμα, αντεκδίκηση, εμπάθεια και συντηρητισμό.
Είναι συνέχεια της παλιάς δεξιάς που εξέθρεψε δοσίλογους και χουντικούς και υποθάλπει νοσταλγούς της μοναρχίας.

Λίγο μετά τέλος των ολυμπιακών αγώνων η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε την πολιτική της «συναίνεσης και συνενόησης» που σε κάποιο βαθμο ακολουθούσε μέχρι τότε.
Σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση αμφισβήτησης διαρκώς απολογούμενη για την «απογραφή», το βασικό μέτοχο, τους συνταξιούχος και το αγροτικό ζήτημα, την προεκλογικη υποσχεσιολογία, τις υποκλοπές, τη σκληρή εισοδηματική πολιτική, τη διαφθορά, την αναεργία ...

Εκτιμάται ότι ο ΚΚ θα ήθελε μια πολιτική συναίνεσης και συνενόησης όμως η κομματική πίεση για τακτοποίηση των «δικών μας παιδιών» τόσο για απασχόληση στο Δημόσιο όσο και για την κατάληψη θέσεων στη Διοίκηση αλλά και τα διαπλεκόμενα τον εξανάγκασαν να εγκαταλείψει αυτήν την πολιτική.


Τάσο νομίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ καταφεύγουν (ετσι νομίζουν τουλάχιστον) όσοι θέλουν να εκφράσουν τα αντιδεξιά του αισθήματα με την ψήφο τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί γιά ιδεολογικούς λόγους (όπως φυσικα δεν υπάρχουν και στηυ ΝΔ)

 
At 03 September, 2006 , Blogger Στέφανος Αθανασιάδης said...

"Η ΝΔ είναι παράταξη που διαπνέεται από εμφυλιοπολεμικό πνεύμα, αντεκδίκηση, εμπάθεια και συντηρητισμό. Είναι συνέχεια της παλιάς δεξιάς που εξέθρεψε δοσίλογους και χουντικούς και υποθάλπει νοσταλγούς της μοναρχίας."

I empathia sou se tifloni. Den xero se pia dekaetia megaloses esi, alla edo ke 20-30 hronia pou parakoloutho tin politiki skini stin ellada, i parataxi pou diapneete apo emfiliopolemiko pnevma, antekdikisi, trampoukismo, empathia ke sintiritismo mprosta se kathe allagi ine to PASOK.

Oso gia tin ipolipi vathistohasti analisi sou, sorry alla i giagia mou ine pio sophisticated politically.
Advice: Open your mind, peta tin Eleftherotipia ke arhise na diavazis kati diaforetiko apo afta pou se mathane, den zoume stin dekaetia tou 50.

 
At 03 September, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

konon εφεξής να παρακουλουθείς τη γιαγιά σου που ine pio sophisticated politically.

 
At 04 September, 2006 , Blogger Στέφανος Αθανασιάδης said...

ok, to comment mou itan ligo too much, I admit.

Afto pou ithela na po itan oti i vrisies sou gia tin ND, mou fanikane poli simplistic ke unsophisticated for your standards, that's it.
Den mporis na milas toso apaxiotika ke ivristika gia mia olokliri parataxi pou sto kato-kato efere tin dimokratia stin ellada ke oles tis i megales epiloges (astiki dimokratia, EOK, NATO, fileleftherismos) apodihtikane istorika sostes.

 
At 04 September, 2006 , Blogger dgalanis said...

τι είναι πασόκ?

 
At 04 September, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

konon η αντίδρασή σου ήταν αψυχολόγητη

για τους εξής λόγους
- Δεν αμφισβητείται (όυτε και εσύ το αμφισβητείς) ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η θέλει να είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμα
- την "ανάλυση" που αναφέρεις δεν την γράφει κάποιος επαγγελματίας αλλά αυτός που τη γράφει γράφει στην προμετωπίδα του blog γιατί γράφει

- τα περι εμπάθειας ίσως και "φανατισμού" δεν ισχύοπυν γιατί όπως γράφηκε σε σχετικό post

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

Είναι η υπερβολική αφοσίωση – προσήλωση σε πολιτικά κόμματα, η άκριτη εμμονή σε ιδέες, αντιλήψεις, απόψεις κλπ.

Εξωθεί σε παραλογισμό και ανταγωνισμό προς τους αντιθέτους.

Πηγάζει από το πείσμα να υπερισχύσει κάποιος και έχει τις ρίζες του κυρίως στο ποδόσφαιρο.

Συναρτάται με οικονομίστικα συμφέροντα, προσωπικές επιρροές και εξυπηρετήσεις.

Απαντάται κύρια σε κόμματα εξουσίας.

Χαρακτηρίζει άτομα:
- που έχουν ευνοηθεί πολιτικά, που κατέχουν η κατείχαν (και θέλουν να επανέλθουν) πολιτικές θέσεις με υψηλές αμοιβές.
- επίσης άτομα με αθέμιτες φιλοδοξίες (που θέλουν να "ανέβουν" πολιτικά και οικονομικά) που δεν συνδέονται με πολιτική συνέπεια, πολιτική η κοινωνική δραστηριότητα.

Είναι φανατισμός ευκαιριακός, ασταθής και εύκολα αναπροσανατολιζόμενος με αποτέλεσμα την πολιτική ρευστότητα και την εκάστοτε εναλλαγή των κομμάτων κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις

και ο γράφων δεν συνδέεται με τέτοια γεγονότα η φαινόμενα

- οσον αφορά την επίμαχη παράγραφο θα μπορούσες να αρκεστείς στη διάψευσή της. Πράγματι πολλοί άνθρωποι του συντηρητικού χώρου ήσαν εκείνοι που αντιστάθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς. Συμμαθητής του γράφοντος (βουλευτής της ΝΔ σήμερα) είχε αξιοπρεπή στάση τα χρόνια εκείνα και παρά το ότι προερχόταν απο φτωχή οικογένεια δεν συμβιβάστηκε (ειλικρινά συγκινούμαι όταν τον βλέπω στην τηλεόραση η στον τύπο)

konon εχεις πολλα να προσφέρεις στην παραταξή σου ίσως στην καριέρα σου αν διατηρείς την ψυχραιμία σου και αποφεύγειος τους χαρακτηρισμούς γιά ανθρώπου τουλάχιστον που δεν γωνρίζεις.

Newman... αν από το κείμενο και το διάλογο που ακολούθησε βγαίνει ο ορισμος έχει καλώς, διαφορετικά πρέπει να αναζητηθεί σε εκείνους που έχουν υποχρέωση να το κάνουν δηλ. να δώσουν τον ορισμό

 
At 04 September, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ

http://olonos.blogspot.com/2006/01/blog-post.html

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home