Saturday, February 03, 2007

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάζω αυτήν την εφημερίδα πολλά χρόνια. Την πληρώνω ιδιαίτερα ακριβά γιατί αρκετές σελίδες είναι έξω από τα ενδιαφέροντα μου.
Όμως θλίβομαι όταν ορισμένοι υπάλληλοι - δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν επιθετικούς προσδιορισμούς, συνοδευόμενους από άγνοια και εμπάθεια, για τους μετανάστες.

Ξεχνούν όλοι αυτοί:
- ότι σήμερα δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις και εθνική νομοθεσία που τους παρέχουν δικαιώματα και πάνω από 100 οργανώσεις που δραστηριοποιούντα στην Χώρα και τους προστατεύουν .
- ότι χαρακτηριστικό της παγκοσμιοποίησης είναι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων ( μαζί με αγαθά και κεφάλαια) αλλά η εργασία ακόμη δεν είναι ελεύθερη και είναι περιορισμένη στα εθνικά κράτη. Στην ΕΕ ο ευρωπαίος πολίτης έχει τη δυνατότητα να διαμένει μόνιμα, να σπουδάζει, να εργάζεται και να συνταξιοδοτείτε σε άλλο κράτος - μέλος.
- τη συμβολή τους στην αύξηση της εθνικής περιουσίας και τη διάσωση του ασφαλιστικού μας συστήματος.
«Προσφέρουν πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία και, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, απολαμβάνoυν λίγα. Δουλεύουν στις δύσκολες δουλειές και δεν ανταγωνίζονται τον Eλληνα εργαζόμενο, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες του εκεί που το εγχώριο εργατικό δυναμικό «γυρίζει την πλάτη του».
- την πολιτιστική «όσμωση» στον πολιτισμό μας με τη μουσική τους, τα τραγούδια τους, τους χορούς τους και τις γεύσεις τους.
-ότι αποτελούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής τους

Η εμπάθεια τους έχεις πολιτισμικές ρίζες γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν τα ίδια συναισθήματα για τους μετανάστες ευρωπαϊκών χωρών.

Αγνοούν ότι
- οι περισσότεροι που ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής , είναι κυρίως παιδιά, προέρχονται από φτωχές χώρες η από εμπόλεμες περιοχές και ενδεχόμενη επαναπροώθησή τους (απέλαση?) θα τους κοστίσει την ίδιά τους τη ζωή.
- «η παγκόσμια φτώχεια και οι ανισότητες θα μειωθούν από την επέκταση της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων» έστω και βαθμιαία.
- η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι πηγή κοινωνικής ανισότητας
- η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη μεταναστευτική ιστορία και η ελληνική κοινωνία (ελεύθερη και πολυπολιτισμική) προσφέρει δυνατότητες ένταξης. Και παρά τις δυσκολίες προσαρμογής τόσο στα νέα πολιτισμικά δεδομένα όσο και διατήρησης της δικής τους πολιτιστικής ταυτότητας η χώρα και οι πολίτες επέδειξαν σεβασμό και ανοχή με αποτέλεσμα την ένταξή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Έχετε καθήκον να συμβάλετε στην καλύτερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, να αποκαλύπτετε και να καταγγέλλετε φαινόμενα καταστολής ( όπως αυτά που παρακολουθήσαμε τελευταία) και παραβίασης της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας και να καθιερώσετε ειδική στήλη για την ενημέρωση των μεταναστών και όλων των άλλων πολιτών.

Labels:

9 Comments:

At 04 February, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Όχι απλά θα συμφωνήσω, αλλά απορώ ποιος μπορεί να τόλμησε να πει τα αντίθετα σε εφημερίδα.

Προχθές είχαμε μία εκδήλωση για τους μετανάστες στο δήμο μου. Άκουσα να μιλάει κάποιος για αφομοίωση των μεταναστών, να μιλάνε για νομικά κολλήματα και στο τέλος έκανα απλές ερωτήσεις. Τι να κάνω τα νομικά ζητήματα και τις όποιες λύσεις τους όταν εκείνοι δεν κατανοούν τα ελληνικά (γραπτά κυρίως) και απέχουν από το νεοελληνικό παραλογισμό του πολιτισμού και του κράτους μας. Μπλέκουν στα γραφειοκρατικά γρανάζια ώστε να γίνονται έρμαια κυκλωμάτων ντόπιων ή όχι και να υφίστανται οικονομική αφαίμαξη από δικηγόρους.

Σχετικά με τον πολιτισμό, δεν θέλω την αφομοίωσή τους, αλλά τη συνεργασία τους, πλάι στο δικό τους πολιτισμό και με ελεύθερες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις σε κάθε είδους ναούς και όχι σε επικίνδυνα για σεισμό υπόγεια. Και κάποτε να τους βγάλουμε από το δρόμο της υποκουλτούρας και του σκυλάδικου που κλείνονται αλλοτριωμένοι από το δικό τους πολιτισμό.

Το τι χειροκρότημα έφαγα είναι άνευ άλλου. Κάποτε πρέπει να δούμε άμεσα τα προβλήματα των μεταναστών, Τάσο μου.

 
At 04 February, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Δείμο καλημέρα

Πολύ καλό κείμενο

Θα στείλω το όνομά του δημοσιογραφου στο e mail σου . Εχει και blog.
Αν "ξεφυλλίσεις" τα κείμενα του θα το διαπιστώσεις.

Αυτός πολλές φορές γράφει καλά αλλά έχει εμμονή στο χαρακτηρισμό των μεταναστών.

 
At 04 February, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Θα περιμένω.

 
At 04 February, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Δεν μπορώ να βρώ το e mail σου

 
At 05 February, 2007 , Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ said...

Μήπως η συντηρητική στροφή της κοινωνίας επιδρά και στα "προοδευτικά" ΝΕΑ; Γιατί άραγε; Για μερικά φύλλα παραπάνω ή για να νομιμοποιήσουμε τον κάθε Καρατζαφέρη;

 
At 05 February, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Γιατί άραγε;
Για μερικά φύλλα παραπάνω?
ή για να νομιμοποιήσουμε τον κάθε Καρατζαφέρη;
η να επανεκλειγεί η ΝΔ

 
At 05 February, 2007 , Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ said...

Σωστό κι αυτό. Μοιρασμένα τα κουκιά. 2 τετραετίες Κωστάκης καιμετά 2 τετραετίες Γιωργάκης (αν αντέξει). Έχεις ακούσει για την ιδεολογική ηγεμονία της άρχουσας τάξης; Ορίστε... Μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει.

 
At 05 February, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

michalakis, πέρασε γιά λίγο απο εδώ:
http://olonos.blogspot.com/2006/09/32.html

 
At 09 February, 2007 , Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ said...

Ως συνέχεια του link που έδωσες (πολύ καλό κείμενο) δες κι αυτό:
http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=2948

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home