Wednesday, April 11, 2007

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΑΠΟ ΦΥΤΑ

Ελπίζοντας να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση σε ινσουλίνη, μια καναδική εταιρεία ξεκίνησε τη δοκιμαστική καλλιέργεια ενός φυτού στο οποίο έχει εισαχθεί το ανθρώπινο γονίδιο για τη σύνθεση της ορμόνης.
Η εταιρεία Symbiosis, που ελπίζει να φέρει τη νέα ινσουλίνη στην αγορά σε περίπου τρία χρόνια, εκτιμά ότι μία και μόνο μεγάλη φάρμα καλλιέργειας θα ήταν αρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.
Σήμερα, η περισσότερη από την ινσουλίνη που κυκλοφορεί στην αγορά παράγεται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια μέσα σε κλειστές δεξαμενές.
Η Symbioses παράγει την ινσουλίνης στους σπόρους της κνήκου, ενός φυτού που καλλιεργείται σε μικρή κλίμακα για την παραγωγή σπορέλαιου.
Η πειραματική καλλιέργεια έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Χιλή.
Η εταιρεία πιστεύει ότι, αν καταφέρει να αποδείξει ότι η φυτική ινσουλίνη είναι πανομοιότυπη με την ανθρώπινη, το νέο προϊόν δεν χρειάζεται να περάσει από νέες, χρονοβόρες κλινικές δοκιμές.
Στο μεταξύ, αρκετές ακόμα ερευνητικές ομάδες πειραματίζονται με φαρμακευτικά φυτά.

Στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, γενετικά τροποποιημένος καπνός παράγει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σε άλλα εργαστήρια πατάτες παράγουν το μετάξι της αράχνης και βιομηχανικά λιπαντικά απομονώνονται από γενετικά τροποποιημένα σπορέλαια.

Μια ολλανδική εταιρεία, επίσης, δημιούργησε ένα κάρδαμο ειδικό για ναρκοπέδια, του οποίου τα άνθη αλλάζουν χρώμα αν απορροφήσουν εκρηκτικες ύλες.

Tο κείμενο πάρθηκε απο εδώ

LINKS

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΤΟ

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

Labels:

11 Comments:

At 12 April, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

ΠΟλύ ενδιαφέρον αυτό, αν σκεφτούμε πόσοι ταλαιπωρούνται από διαβήτη. Βέβαια, το νέο φάρμακο θα είναι υπερβολικά ακριβά (βλέπε προσφορά ακι ζήτηση), αλλά επιστημονικά θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ said...

Δήμο απ' ότι κατάλαβα δεν είναι νέο φάρμακο αλλά αλλάζει ο τρόπος παραγωγής της ινσουλίνης. Πιθανόν να έχει και μικρότερο κόστος.

Πάντως να που η βιοτεχνολογία ξεπερνώντας τις ηλιθιότητες περί κλωνοποίησης μπορεί να προσφέρει πραγματικά στον άνθρωπο.

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo, Aντώνη οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί,ΓΤΟ -Genetically Modified Organisms, GMOs μπορεί να είναι χρήσιμοι για την κοινωνία αν σταματήσει η "στείρα" άρνηση, προχωρήσει η έρευνα και εξεταστεί η εφαρμογή των πορισμάτων της

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ said...

Δεν θα διαφωνήσω Τάσο. Τίθεται όμως το πρακτικό ζήτημα της βιοποικιλότητας και της μακράς περιόδου που χρειάζεται για να πάρουμε σαφή αποτελέσματα για τις επιπτώσεις τους.

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Aντώνη υπάρχουν απαντήσεις.
Οι νέες μέθοδοι όπως η ενσωμάτωση γονιδίων που να παράγουν μίγματα ενδοτοξινών , η παραγωγή ενδοτοξινών μόνο κατά την έναρξη προσβολής των εντόμων και σε ευαίσθητους ιστούς του φυτού σε συνδυασμό με καλλιεργητικές πρακτικές (καλλιέργεια ΓΤΦ μαζί με «συμβατικά»φυτά) είναι μια απάντηση στους κινδύνους που αναφέρεις ( βιοποικιλότητα, ανθεκτικότητα κ. αλ .)
Η «γενετική μόλυνση» σε παρακείμενες των ΓΤΦ καλλιέργειες η ζιζάνια λόγω σταυροεπικονίασης είναι πιθανή. Όμως η νέα τεχνολογία με ενσωμάτωση γονιδίων στους χλωροπλάστες και η έρευνα για ΓΤΦ τα οποία δεν μπορούν να μεταφέρουν γονίδια σε συγγενικά η άλλα είδη επειδή για παράδειγμα τα γονίδια αυτά δεν θα μεταφέρονται με τη γύρη θα περιορίσει η θα εξαλείψει το πρόβλημα.
Είναι γνωστό ότι η γεωργία γενικά και όλα τα καλλιεργητικά συστήματα έχουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι μονοκαλλιέργειες στη χώρα μας ( 40% των αρδευόμενων εκτάσεων της Χώρας καλλιεργείται με βαμβάκι) που επιδιώκουν οι παραγωγοί για μεγιστοποίηση της προσόδου σε συνδυασμό με τις χορηγούμενες οικ. ενισχύσεις έχουν προκαλέσει τη μέγιστη επίδραση (βιοποικιλότητα, γενετική ποικιλότητα κλπ). Στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση η καλλιέργεια των ΓΤΦ δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές. Αναφέρεται ότι σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται 7000 φυτά. Αλλά σε κάθε χώρα η περιοχή ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος. Οι τρεις πρώτες παγκοσμίως είναι το στάρι, το ρύζι και ο αραβόσιτος. Η γεωργική βιοτεχνολογία έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει στο σύγχρονο σπόρο πολύτιμα μεμονωμένα χαρακτηριστικά παραδοσιακών ποικιλιών χαμηλής απόδοσης αυξάνοντας έτσι τη γενετική ποικιλότητα σε συνδυασμό με την ίδρυση και λειτουργία τραπεζών γενετικού υλικού και τις συμβατικές μεθόδους γενετικής βελτίωσης.

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ said...

Γιατί η ενσωμάτωση γονιδίων στους χλωροπλάστες θα εξαλείψει το πρόβλημα της "επιμόλυνσης";
Πως είναι δυνατόν αφού η γύρη περιέχει όλο γενετικό κώδικα να αφήσει "απέξω" μέρος του γονιδιώματος; Εκτός κι αν πια έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ ώστε συγκεκριμένα ένζυμα πριν τον πολλαπλασιασμό "κόβουν" κομμάτια το γονιδίωμα και κατόπιν δίνεται "εντολή" για επανασυνδυασμό επιλεγμένων γονιδίων. Κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω, εντούτοις εάν μπορεί να συμβεί τότε μιλάμε για αυτοανασυνδυαζόμενο γονιδίωμα.

Πάντως το πρόβλημα της επιβαρημένης κατάστασης της γεωργίας και των φυσικών πόρων-γιατί περί αυτού πρόκειται-δεν πρόκειται να λυθεί με τους ΓΤΟ.

Από την άλλη το προβλημα της φτώχειας, δυστυχώς, δεν φαίνεται να λύνεται με την χρήση ΓΤΟ. Παράδειγμα η Ινδία όπου η Monsanto πούλησε σπόρους με όραμα τον πολλαπλασιασμό της παραγωγής και το μόνο που κατάφερε είναι να γεμίσει τα ταμεία της με λίγα ακόμη εκατομύρια δολλάρια.

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Αντώνη όπως είναι γνωστό γενετικό υλικό έχουν και οι χλωροπλάστες το οποίο όμως "δεν περνάει" στη γύρη που περιέχει πυρηνικό DNA και μπορεί να διασπαρεί.
Δηλ. αν γίνει η ένθεση στους χλωροπλάστες δεν θα υπάρχει γενετική "επιμόλυσνη"
Με τα ένζυμα περιορισμού - restruction enzymes?- "κόβουν" και "ράβουν" όπου θέλουν. Δεν μπορούν όμως να ενθέσουν γονίδια σε συγκεκριμένες θέσεις.

Εχουν δυνατότητα να αναπτύξουν φυτά σε ξηρικό έδαφος (πχ ρύζι) η με περιορισμένενες απώλειες υγρασίας (κλείνουν τα στομάτια).
Από τον περιορισμό χιλ. τόννων εντομοκτόνων θα προκύψει επίσης οικονομια απο τη μη υποβάθμιση φυσικών πόρων (εδαφών - νερών υπόγειων η επιφανειακών).

Πράγματι στην έρευνα πρωτοπορούν οι πολυεθνικές. Αν η γνώση περάσει σε δημόσια ιδρύματα η σε παγκόσμιους οργανισμούς (ΟΗΕ,WHO κ άλ.) τότε η εφαρμογή της θα είναι περισσότερο εύκολη.


Αντώνη οι τροφές (και αντιβιοτικά, βιταμινες κα) πρέπει να παράγονται εκεί που τις έχουν ανάγκη. Η βιοτεχνολογία μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Δεμ μπορόυν να μεταφερθούν από εκεί που υπάρχει πλεόνασμα (μεγάλο κόστος- ποιός θα το επιβαρυνθεί?) και δεν μπορούν να διανεμηθούν (γιατί δεν υπάρχει δίκτυο διανομής)

Ευχαριστώ γιά το διάλογο

 
At 12 April, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ρε ωραία συζήτηση κάνετε. Χάθηκα λίγο το πρωί. Δεν διαφωνώ στην αρχή. Είμαι υπέρ της απόσυρσης όλων των ηθικών αγκυλωτήτων. Ειδικά σε τέτοια ζητήματα. Το φάρμακο φοβάμαι ότι θα είναι ακριβό λόγω της μονοπωλιακής του κατάστασης.

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Deimo δεν θα είναι μονοπωλιακό γιατί ήδη υπάρχει παραγόμενο μe αλλη διδιακσία (όπως γράφεται στο post) και εξυπηρετεί τη σημερινη ζήτηση αλλά έχει γραφεί ότι θα κυκλοφορήσει και εισπνεόμενη ινσουλίνη

 
At 12 April, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

restruction enzymes - restriction enzymes

 
At 13 April, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Μένω στο τελευταίο σχόλιό σου κι ελπίζω για τους ασθενείς να έχεις δίκιο και να μη γίνει σαν τα πολυφάρμακα για το AIDS ή άλλα παρασκευάσματα.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home