Sunday, November 09, 2008

Δήμος Πατρέων: και όμως υπάρχει λύση

Η Πόλη έχει συσσωρευμένα προβλήματα από εκείνους που ανέχτηκαν υψηλούς συντελεστές δόμησης, κατέστρεψαν το Κήπο του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου και τους ελεύθερους χώρους, δεν συνέδεσαν τη διάνοιξη της Κανακάρη με τα μεγάλα έργα και γενικά άσκησαν κακή διοίκηση.
Είναι φανερό ότι η κεντρική εξουσία (Κυβέρνηση , Διοίκηση) δεν δείχνει ενδιαφέρον για την Πόλη. Γενικά η αυτοδιοίκηση στερείται αρμοδιοτήτων και πόρων, δέχεται εντολές για εκτελεστικές δραστηριότητες (καθαριότητα, σχολεία κ. άλ.) που το κράτος δεν επιθυμεί χωρίς μεταφορά κατάλληλου προσωπικού και οικ. πόρων.
Στο Δ.Σ. κυριαρχούν στελέχη με άκαμπτες φιλοδοξίες και ανταγωνιστικές παρατάξεις που κινούνται αντιπολιτευτικά, χωρίς διάθεση συνέναισης και σύνθεσης των απόψεων αδιαφορώντας για το αν τα προβλήματα της Πόλης είναι και προβλήματα του πολίτη.
Η πολιτική παρρησία, ο καθαρός πολιτικός λόγος και οι θέσεις του Δημάρχου για τα προβλήματα της Πόλης αποτελούν και αιτίες για την όξυνση της αντιπαλότητας.
Μέσα ενημέρωσης και οικ. παράγοντες πολλές φορές ψεύδονται, συκοφαντούν η βλέπουν το Δήμο ως πελάτη και πηγή άντλησης πόρων.
Το 70% των πόρων του Δήμου δαπανάται για αμοιβές προσωπικού που στην πλειοψηφία του δεν έχει εξειδικευτεί και δεν είναι αποτελεσματικό.

Στον αντίλογο όλων αυτών είναι η πολιτική.

- ευαισθητοποίηση, συμμετοχή και κινητοποίηση του πολίτη στα πλαίσια μιας «κινηματικής αυτοδιοίκησης», χωρίς αντιπολιτευτικές αιχμές αλλά με έμφαση στην τοπική διεκδίκηση (αγωνιστές της γειτονιάς, πρωτοβουλίες πολιτών, εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, οργανώσεις και φοιτητές – αφού περάσει η περίοδος χαύνωσης) και με σκοπό την εύρεση λύσεων, καταγραφή ιδεών και προτάσεων και αποκάλυψη όσων συμβαίνουν εντός των κλειστών θυρών των συνεδριάσεων του ΔΣ.

- σταμάτημα της «αρπαχτής» (μελέτες, μετακινούμενα θεατρικά μπουλούκια, παραστάσεις για λίγους, κ. άλ.)

- άμεση απομάκρυνση των κάδων από τη «Γεωργίου», «Α. Νικολάου» και «Μαιζώνος» και τοποθέτηση ειδικών containers σε διακριτές θέσεις όπου θα τοποθετούνται σάκοι απορριμμάτων. Γιατί στο «Σύνταγμα», στην «Ομόνοια» και αλλού δεν υπάρχουν κάδοι?

- να μη δαπανά ο Δήμος εκεί που δεν χρειάζεται
Διερωτάται κανένας
- τι θα κόστιζε στον Οργανισμό Λιμένος ΑΕ να μετακινήσει τα κάγκελα 2-3 μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πεζοδρόμιο για του πολίτες (στο τμήμα που δεν υπάρχει) γιατί όχι και ποδηλατόδρομος που να συνδέει το Camping με τις Ιτιές
- γιατί η διάνοιξη της Κανακάρη δεν συνδέθηκε με τη μικρή περιμετρική η γιατί δεν συνδέεται τώρα με τη κατασκευή της Κορίνθου – Πατρών.

- να εξεταστεί ξανά η ωφέλεια του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της από δραστηριότητες όπως το «καρναβάλι» , «ανεμογεννήτριες», «Λιμάνι», κ. άλ..

- άμεση δράση γιά την κακή ποιότητα υπηρεσιών υγείας, τα προβλήματα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, γενικά γιά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Δήμος έχει θέσει το τοπικό όραμα:
- αρχαιολογικό πάρκο (μουσείο, Ρωμαϊκή Γέφυρα – αρχαιολογικός χώρος Βούντενης)
- τράμ, διαδημοτική αστική συγκοινωνία
- απελευθέρωση και απόδοση στους πολίτες της παραλιακής ζώνης
- διάνοιξη Κανακάρη και πεζοδρόμηση της «Μαιζώνος»

Απαιτείται η συνεργασία και η σύγκρουση αν χρειαστεί.

Tέλος δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι την αυτοδιοίκηση δεν τη φοβούνται για τη εξουσία που έχει ( αν έχει) αλλά για τη δυνατότητα που έχει να κινητοποιεί τους πολίτες αν χρειαστεί.

Περισσότερα εδώ

Labels:

4 Comments:

At 12 November, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Εξαιρετική τιμή η τιμή που μου κάνεις. Θα τονίσω ότι το προσωπικό γενικά είναι είτε ανειδίκευτο είτε υπερβολικά εξειδικευμένο μέσα από τη στενόμυαλη θέαση της τοποθέτησης σε πόστα για πολλά χρόνια και καμία μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες.

Ειδικά στην κατακλείδα η συμφωνία μου είναι αυτονόητη.

 
At 12 November, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Deimo δυστυχώς οι τοπικοί μας άρχοντες δεν το έχουν καταλάβει ότι η δυναμή τους προέρχεται απο τους πολίτες

 
At 14 November, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Και ακόμα χειρότερο, Τάσο, είναι ότι και οι λε΄γομενοι αριστεροί έχουν χαθεί μέσα στον κικεώνα της αποϊδεολογικοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού. Χωρίς κινηματικό έλεγχο και με κομματική ασυδοσία, όμως αυτά είναι τόσο λογικά.

 
At 15 November, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

καλημέρα deimo

Ουσιαστικό στοιχείο οποιασδήποτε πολιτικής (ιδιαίτερα αντιπολιτευτικής) είναι η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων γενικότερα.

Γιά διατήρηση, διεκδίκηση, περιφρούρησηθεσμών, "παραγωγή" ιδεών και πολιτικής ...

Ολα τ άλλα δημιουργούν ερωτήματα

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home