Saturday, January 10, 2009

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟ 16/2/1943

Το Δομένικο ήταν ένα χωριό κοντά στην Ελασσόνα. Κατοικούσαν κυρίως πρόσφυγες.
Στις 16/2/1943 οι πυροβολισμοί που ακούγοντο προερχόντουσαν από τη συμπλοκή ανταρτών και Ιταλών κατακτητών. Η μάχη ήταν σφοδρότατη. Συμμετείχαν και δύο βομβαρδιστικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρισας. Πετούσαν χαμηλά και βομβάρδιζαν θέσεις των ανταρτών.
Από τη μάχη οι Ιταλοί είχαν 9 νεκρούς και οι αντάρτες ένα βαριά τραυματισμένο. Ορισμένοι κάτοικοι του Δομένικο έφυγαν Οι περισσότεροι όμως έμειναν. Μετά τη μάχη το Χωριό κυκλώθηκε από πυκνές φάλαγγες που πυροβολούσαν όποιον προσπαθούσε να διαφύγει.

117 άρρενες (14 – 80 ετών) κάτοικοι συγκεντρώθηκαν βίαια σε ένα σημείο του Χωριού.
105 σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Οι συλληφθέντες φορτώθηκαν σε φορτηγά και κινήθηκαν προς τα νότια. Στο δρόμο οι Ιταλοί έσπρωχναν πολλούς από αυτούς έξω από τα φορτηγά τους οποίους πυροβολούσαν όσοι ακολουθούσαν. Στο Χωριό Μυλόγουστα εξετέλεσαν όσους βρήκαν στα κτήματα η κοντά στο δρόμο και πυρπόλησαν 80 σπίτια ( σχεδόν το σύνολο του Χωριού).
Στο 31 Κm βόρεια της Λάρισας οι κάτοικοι του Δομένικου κατέβηκαν από τα φορτηγά και οδηγήθηκαν στην άκρη του δρόμου. Πλησίαζε σούρωπου και οι Ιταλοί δεν είχαν πάρει ακόμη αποφάσεις. Ίσως περίμεναν την έγκριση του στρατηγού Μπενέλλι, διοικητού της μεραρχίας «Πινερόλο» της Λάρισας η συσκεπτόντουσαν για την εξεύρεση του απανθρωπότερου τρόπου εκτέλεσης. Ο μοτοσυκλετιστής, που έφθασε εκείνη την ώρα, μετέφερε στο Ιταλό επικεφαλή μήνυμα του Μπενέλι.
Στις 12 τα μεσάνυχτα άρχισαν οι εκτελέσεις με ριπές πολυβόλων. Όμως ο τρόπος των εκτελέσεων δεν ικανοποιούσε του μελανοχίτωνες Ιταλούς. Συνέχισαν τις εκτελέσεις καρφώνοντας τα κεφάλια των αιχμαλώτων με στιλέτο. Μετά την εκτέλεση οι Ιταλοί κατευθυνόμενοι προς τον Τύρναβο εκτελούσαν αδιακρίτως όποιον συναντούσαν και στους 117 προστέθηκαν άλλοι πενήντα (50). Τα πτώματα παρέμειναν άταφα για 3-4 ημέρες.


Ο «λεγεωνάριος» Αλκιβιάδης Διαμάντης είχε συνεργασία με τον Ιταλό στρατηγό Μπενέλι στην πυρπόλησε του Δομένικο . Τα 52 από τα 74 χωριά της Επαρχίας Ελασσόνας αφανίστηκαν με τη δράση του Μπενέλι και των «λεγεωναρίων του Διαμάντη. Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης ήταν ένας απατεώνες και τυχοδιώκτης και του είχε ανατεθεί από τους Ιταλούς και το «Χωριστικό Κίνημα των Βλάχων», που είχε συγκροτηθεί από τους Ρουμάνους να συγκροτήσει την «Λεγεώνα των Κουτσοβλάχων». Ο Διαμάντης άρχισε να συγκροτεί πυρήνες από ληστές λωποδύτες, πλαστογράφους, φυγόδικους , δραπέτες φυλακών απατεώνες και εκβιαστές. Ο αριθμός τους ανερχόταν στα 150 άτομα , δήλωναν όμως 2000 για να λαμβάνουν επί πλέον χρήματα, όπλα, ρουχισμό και τρόφιμα. 
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ



Τα 2005 η τηλεοπτική εκπομπή «θεματική βραδιά» παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Ο Βρώμικος Πόλεμος του Μουσολίνι», το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία και έχει αναγκάσει ακόμη και τον Εισαγγελέα Ντίνι να ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος προκειμένου να αποδοθούν, έστω και σήμερα, ευθύνες. Στο πλαίσιο της εκπομπής προβλήθηκε μετά τις ειδήσεις και μια ολιγόλεπτη συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Δημήτρη Δεληολάνη, ο κ. Ντίνι, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Στο πλαίσιο της Θεματικής Βραδιάς θα παρουσιαστούν τα ντοκιμαντέρ:
Α) Ο Βρώμικος Πόλεμος του Μουσολίνι (52΄, Συγγραφέας/Σκηνοθέτης: Τζοβάνι Ντονφραντσέσκο, GA&A Productions, Συμπαραγωγοί EΡT/ RTSI/PIK/Mediaset/Fox Channel) Πέμπτη, 17 Απριλίου, στις 22:00, ΕΤ1
Η ομάδα παραγωγής έχει βρει συγκλονιστικά αμοντάριστα πλάνα στα Ελληνικά αρχεία, κινηματογραφημένα με κρυμμένη κινηματογραφική κάμερα, κατά την περίοδο πείνας που προκλήθηκε από τις λεηλασίες και από την Ιταλική κατοχή της Ελλάδας και που οδήγησε σε λιμοκτονία και θάνατο περίπου 400.000 ανθρώπους.
Με την βοήθεια της έρευνας που διεξήγαγε η καθηγήτρια Λίντια Σανταρέλι (Πανεπιστήμιο Princeton/Columbia), το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους κατοίκους του Δομενίκου και τον δικαστικό αγώνα που κάνουν μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι Στάθης Ψωμιάδης , Δημήτρης Λιάκος και Γιώργος Νικολούλης διεκδικώντας την απόδοση δικαιοσύνης για ένα γεγονός που ηθελημένα έχει βγει από τα βιβλία της Ιστορίας και από τις μνήμες των ανθρώπων στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα.
Χάρη στην αδημοσίευτη έρευνα της καθηγήτριας Σανταρέλι στα στρατιωτικά αρχεία έγινε δυνατή η ανασύνθεση της αλληλουχίας των διαταγών και η ταυτοποίηση των υπευθύνων.
Μέσα από την μικροϊστορία του χωριού Δομένικο, αποκαλύπτεται ένα ευρύτερο σενάριο: πρόσφατα οι Ιστορικοί ανακάλυψαν μια ατέλειωτη σειρά από σφαγές αμάχων που διέπραξε ο Ιταλικός στρατός.
Β) Η Βιογραφία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (50’, History Channel) Πέμπτη, 17 Απριλίου, τα μεσάνυχτα, ΕΤ1
περισσότερα εδώ:

1

2

3

1) http://www.cosmo.gr/ArtsEnt/Hellas/194356.html

2) http://www.leukipoli.gr/politismos/831.asp

3) http://www.leukipoli.gr/politismos/848.asp

Labels:

3 Comments:

At 12 January, 2009 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Δεν ήξερα τίποτα για αυτό το μακελιό. Τίποτε απολύτως. Χάρηκα όμως για το σάλο και την έρευνα που διατάχθηκε στην Ιταλία μετά την αποκάλυψη. Ας μαθαίνουμε κι εμείς κάτι.

 
At 12 January, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo κάτι έχει γίνει και στη Χαλκιδική και μάλιστα ο Αντώνης έχει γράψει ότι ήταν και ο παππούς του. Θα πρέπει να γράψει κάτι.


Θα περιμένουμε μήπως εκείνη την ημέρα η ΕΡΤ δέιξει το ντοκυμαντέρ.

Η ΕΡΤ μυστηριωδώς? δεν αναγγελει τα ντοκυμαντέρ. Εχω δει και στις εφημερίδες διαμαρυριές.

 
At 16 February, 2013 , Blogger stapso said...

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=498604

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home