Saturday, January 24, 2009

«ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ …»

Είναι:
- μια προοδευτική πρόταση κυβερνητικής ευθύνης σταθερά προσανατολισμένη στη μετατροπή της κοινωνικής πλειοψηφίας σε πολιτική δύναμη προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης.
- ανθρωπιστική γιατί έχει ως μέτρο τον άνθρωπο και τη ζωή του.
- σύγχρονη και επίκαιρη.
- οικουμενική γιατί ενδιαφέρεται για την απελευθέρωση και χειραφέτηση των λαών, την προστασία της ζωής και των φυσικών πόρων του πλανήτη, την καταπολέμηση των παγκόσμιων ανισοτήτων, τον έλεγχο των εξοπλισμών, την εξασφάλιση τροφίμων και φαρμάκων,…

Οφείλει:
- να αποκαλύψει και να αναδείξει τις πνευματικές και παραγωγικές δυνάμεις τόσο στη χώρα όσο και στους Έλληνες της διασποράς.
- να προωθήσει ένα ακριβοδίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά ευαίσθητο δίκτυο ίσων δυνατοτήτων και να κατοχυρώσει μέσω αυτού μια πραγματική δημοκρατία στην αγορά.

Ενθαρρύνει, ενισχύει, διευρύνει και πολλαπλασιάζει τις κοινωνικές δράσεις των πολιτών.

Υποστηρίζει προγράμματα κατάρτισης ανέργων και επιδοτεί την εργασία.

Αναζητεί προοδευτικές λύσεις για να τις εφαρμόσει.

Δεσμεύεται να επιβάλλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εντάσσοντας τη λειτουργία της στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Οραματίζεται μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση και αλλοτρίωση, μια κοινωνία ελεύθερων και χειραφετμένων ανθρώπων όπου στη διανομή του πλούτου που δημιουργεί και παράγει ο καθένας συμμετέχει δίκαια και αναλογικά.

Συνδέεται με την ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική, θεσμική ανασύνθεση και ενοποίηση του προοδευτικού χώρου ως συνόλου.

Κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε πολίτη στην αξιοπρεπή διαβίωση (καταπολεμά μέσω του κοινωνικού κράτους την ανεργία, τη φτώχεια, την κοινωνική περιθωριοποίηση, υιοθετεί ένα ισχυρό σύστημα πρόνοιας, εξασφαλίζει ίσες δυνατότητες πρόσβασης και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στην πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση.

Εγγυάται:
- το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
- το δημόσιο συμφέρον που διασφαλίζει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική δημοκρατία, την παροχή δημόσιων και κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
- την προστασία, την αυτονομία και την ανάπτυξη ενός ιδιωτικού τομέα που θα λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός της οικονομίας, που θα παράγει εισόδημα, πλούτο και θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει το κέρδος σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας, θα προστατεύει το περιβάλλον ως κοινή περιουσία,…

Δεν αφορά νέα οργανωτική μορφή.

Επιδιώκει μέτρα και θεσμούς διαφάνειας που συμπληρώνουν και θωρακίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και ενδυναμώνουν τη δημοκρατία της συμμετοχής και της διαβούλευσης.

Για την κυβερνώσα αριστερά:
- απαιτείται μια νέα σχέση κράτους και αγοράς στη βάση του δημοσίου συμφέροντος
- η μισθωτή εργασία αποτελεί πρόοδο και προϋπόθεση ανάπτυξης για το σύνολο της οικονομίας.
- οι ιδέες εξακολουθουν να διαμορφώνουν ουτοπίες, να κινούν την ιστορία, να εμπνέουν προοδευτικούς αγώνες, να δίνουν νόημα σε κοινές κατακτήσεις.

Για την αριστερά η πολιτική:
- εκφράζει τη βούληση του λαού να βελτιώσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη.
- συμπυκνώνει το όραμα της ευημερία ως ατομικού και συλλογικού δικαιώματος.
- έχει αναδιανεμητικούς σκοπούς.
- στηρίζεται σε συγκεκριμένες αρχές.
- αντιπροσωπεύει κινήματα ισότητας και ταξικών συλλογικών διεκδικήσεων ενώ η Δεξιά αντιπροσωπεύει κατά κύριο λόγο πολιτικές, οικονομικές ελευθερίες και ατομικών επιλογών.
- σχεδιάζει μια προοδευτική μεταρρύθμιση στο χώρο της εργασίας και των κοινωνικών σχέσεων, ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργίας νέων και μόνιμων θέσεων εργασίας και την ένταξη μεταναστών, παλιννοστούντων, α.μ.ε.α., κ. άλ. στην αγορά εργασίας.
- είναι αλληλεγγύη και υπόθεση αξιών, δομών κοινωνικής οργάνωσης και παροχής αγαθών, για τη Δεξιά είναι υπόθεση ατομικής πρωτοβουλίας και φιλανθρωπικών κινημάτων.

Για την προοδευτική αριστερά δεν ενοχοποιείται η υγιής επιχειρηματικότητα (κέρδος ναι αλλά όχι κερδοσκοπία ούτε αισχροκέρδεια) , δεν νομιμοποιείται η μαύρη εργασία και δεν γίνεται ανεκτή καμιά μορφή παραοικονομίας.
Η αλληλεγγύη για την αριστερά είναι υπόθεση αξιών, δομών κοινωνικής οργάνωσης και παροχής αγαθών, για τη Δεξιά είναι υπόθεση ατομικής πρωτοβουλίας και φιλανθρωπικών κινημάτων.

Η προοδευτική Αριστερά:
- είναι πολιτικό κίνημα ελευθεριών και δικαιωμάτων.
- ενδιαφέρεται για το σύνολο της κοινωνίας, η Δεξιά για τους οικονομικά ισχυρούς και δογματική, συντηρητική αριστερά ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τους οικονομικά ασθενέστερους.
- κατοχυρώνει θεσμικά και εγγυάται συνταγματικά το δημοκρατικό δικαίωμα όλων στην παιδεία, στην εργασία, στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στον πολιτισμό στην καινοτομία.
- διεκδικεί και κατακτά το κοινωνικό δικαίωμα του καθ ενός για επαρκές εισόδημα, εκπαίδευση, απασχόληση, περίθαλψη, ασφάλιση.
- εξασφαλίζει ασφάλεια και ποιότητα στη ζωή των πολιτών.

ΥΓ
- Ο συγγραφέας δεν είναι τελειόφοιτος αλλά απόφοιτος του ΕΜΠ
- Η πολιτική δεν είναι ασχολία αλλά αγαθό, συνειδητή δράση και συμμετοχή,… (σελ 13)
- Προϊόντα που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και όχι «μεταλλαγμένα προϊόντα».(σελ 48)
- Δεν χρειάζεται η γραφή σε πρώτο ενικό πρόσωπο (πιθανόν να είναι και μειωτική για τους συνεργάτες).
-«… να αλλάξουμε τον κόσμο» σελ. 14 υπερβολή.
Το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες» σήμερα όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει τίποτα αλλά σε μια Χώρα που >15% του πληθυσμού δεν είναι μόνο Έλληνες αλλά είναι και σε αντίθεση με τα όσα γράφονται στη σελ. 127 για τις επιταγές του Συντάγματος και στην σελ. 187 «…ισοπολιτεία ως καθολικό και ανεξαίρετο δικαίωμα».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
«ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
για το Δικαίωμα στην Ευημερία»
Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

Labels: ,

2 Comments:

At 26 January, 2009 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Συμφωνούμε απολύτως, αγαπητέ. Σε κάθε κόμμα και σε κάθε τελεία.

 
At 26 January, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo ευχαριστώ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home