Sunday, January 11, 2009

O ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

« Ούτε υπέρ του Ισραήλ ούτε κατά της Χαμάς αλλά υπέρ της Παλαιστίνης»

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
- 1500000 κάτοικοι
- 1000000 κάτοικοι εξαρτώνται από τη διεθνή οικ. και επισιτιστική βοήθεια.
- Το 1/3 της ενέργειας παραγόταν από το εργοστάσιο στο ΝΟΥΖΕΙΡΑΤ, 1/3 προερχόταν από το Ισραήλ και το υπόλοιπο 1/3 από την Αίγυπτο.
Σήμερα οι κάτοικοι βρίσκονται στα όρια ανθρωπιστικής καταστροφής

Το 2005 ο Αριέλ Σαρόν υποχρεώνει το στρατό και τους εποίκους να αποχωρήσουν από τη Γάζα.

Τον έλεγχο της Γάζας τον έχει η ισλαμική οργάνωση Χαμάς από το Ιούνιο του 2007 όταν κυριάρχησε στον εμφύλιο πόλεμο εξοντώνοντας τους αγωνιστές της Φατάχ. Αμφισβητείται η επιβολή ισλαμικού νόμου στη Γάζα και διαψεύδονται οι επιθέσεις σε καφενεία, ιντερνέτ καφέ, εστιατόρια που σερβίρουν οινοπνευματώδη και μικτά σχολεία.
Σε αυτό τον εμφύλιο πάνω από 600 Παλαιστίνιοι βρήκαν το θάνατο. Στην κυριαρχία της Χαμάς συντέλεσε και το εμπάργκο (στέρηση οικ. βοήθειας) από τη διεθνή κοινότητα (2006) και αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια εποχή διαλύεται η κυβέρνηση συνασπισμού Χαμάς – Φατάχ. ). Η Παλαιστίνη καταδικάζεται στη φτώχεια και διαμελισμό. Στην περιοχή υπάρχουν 3 «κρατικές» οντότητες. Δύο ζώνες επιρροής Φατάχ – Χαμάς και το Ισραήλ.

Ο αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ ως αντίποινα για τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον οικισμών του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι και η αφορμή των βομβαρδισμών και της εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Ποιες όμως είναι οι αιτίες:

- Η άρνηση το Ισραήλ να παραχωρήσει τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ δικαιώματα των Παλαιστινίων. Τα κατεχόμενα από το πόλεμο του 1967 Παλαιστινιακά εδάφη, η άρνηση αποχώρησης από το Ισραήλ και διάλυσης των παράνομων οικισμών (εποικισμός Παλαιστινιακών εκτάσεων).
Γενικά η πολιτική του Ισραήλ που πιστεύει ότι με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων θα εδραιωθεί και θα εξασφαλίσει την ύπαρξή του.
- Η αντιπαλότητα - εμφύλιος πόλεμος των Παλαιστινιακών Οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ.
- Η άρνηση από τη Χαμάς του δικαιώματος ύπαρξης Ισραήλ και του διαλόγου με το Ισραήλ.
- Ο θρησκευτικός φανατισμός
- Ο οικ . αποκλεισμός - εμπάργκο

Από τις πολεμικές επιχειρήσεις των 15 ημερών στη Γάζα έχουν τραυματιστεί 4.000 και έχουν σκοτωθεί 1245 άνθρωποι(18/1/2009) , κυρίως άμαχοι και παιδιά (420 παιδιά 18/1/2009)

Όμως άλλος δρόμος από το διάλογο δεν υπάρχει.

Image Hosted by ImageShack.us

Stop the Bloodshed in Gaza:
Urge the UK government to act immediately

Dear Supporter,
As the civilian death toll rises, the people of Gaza are in dire need of emergency food and medical aid.

The newly introduced Israeli 3 hour cessation arrangement is woefully inadequate. Palestinians are using the brief respite in a desperate search for food and medicines, even to bury their dead relatives. But what use is a three hour lull amidst the horror?

We are urging the UK government to lead the call for an immediate and comprehensive humanitarian truce. This is essential to allow desperately-needed humanitarian assistance through, to evacuate the wounded, and provide safe refuge for civilians wishing to flee the conflict zone.

Act now for the innocent people of Gaza and Israel
1. Send a message to the UK government to lead the call for an immediate and comprehensive humanitarian truce.
2. Make a donation to Amnesty's vital work on Gaza.

We need to stand together and demand that the UK government acts responsibly. The unacceptable loss of civilian life must stop.

Sincerely,

Amnesty International UK
Protect The Human

Ας ζητήσουμε και εμείς απο την Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει εκεχερεία για να δοθεί χρόνος να σταλεί επισιτιστική και ιατρική βοήθεια αλλά και να επιτρέψει την περίθαλψη τραυματισμένων Παλαιστινίων στα Ελληνικά Νοσοκομεία.

ΛΙΝΚ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΣΚΕΨΕΙΣ

Image Hosted by ImageShack.us

Labels:

4 Comments:

At 12 January, 2009 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Το ταξίδι για την ειρήνευση έχει αφετηρία το σεβασμό. Δυστυχώς, όμως κανένας κατακτητής ποτέ δε σέβεται τον κατακτημένο.

 
At 12 January, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo καλό απόγευμα

Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός απο το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις

 
At 14 January, 2009 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Και ποιος θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, αν δε πιεστεί;

 
At 14 January, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Να συγκληθεί διεθνής (OHE, EE,ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ) διάσκεψη:
- για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ, Συρίας, Λιβάνου.
- για λύση του παλαιστινιακού και γιά να καθιερωθεί μόνιμος διάλογος ανατολής (Ισλάμ) και δύσης ( Χριστιανισμός) .
Γιατί με το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και όχι με τα όπλα μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ειρηνική συνύπαρξη Ισραήλ και αραβικών – μουσουλμανικών κρατών.

Μέτρα "εποικοδόμησης εμπιστοσύνης”.
Γιατί και από τα δύο μέρη (περισσότεροι στην Παλαιστίνη φυσικά) λείπουν προσφιλή πρόσωπα. Είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Ας θυμηθούμε τον ελληνικό εμφύλιο που τόσα χρόνια μετά οι αντιθέσεις παραμένουν.

Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με πολιτικές λύσεις δηλ. με πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Η απουσία ειρήνης ενισχύει το θρησκευτικό φανατισμό
Ο θρησκευτικός φανατισμός (ραβίνοι, μουλάδες, ιμάμηδες, ιερατείο, φαλαγγίτες κ.άλ.) γεμίζει πόνο τους ανθρώπους, θεωρεί το θάνατο δόξα (γιατί θαυμάζουν τους "μάρτυρες"), απαιτεί αποδείξεις πίστης, επιβάλει απαγορεύσεις, εμποδίζει τον πολιτικό εκσυγχρονισμό ( σύγχρονα συντάγματα, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και αντιστρατεύεται τη δημοκρατία και την επιστήμη.

Στρατηγική γιά ένα παγκόσμιο πολιτισμό
με κατανόηση του πολιτισμού του «άλλου», χωρίς διάθεση επιβολής του ισχυρότερου, απαλλαγμένου από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και με σκοπό την πολιτιστική προσέγγιση, την αρμονική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών

ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝΚ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home