Monday, November 09, 2009

ΒΑΘΙΑ ΨΥΧΗ

Είναι μια ταινία «συμφιλιωτική» όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας, σεναριογράφος(μαζί με την κ. Καρυστιάνη)και σκηνοθέτης κ. Βούλγαρης.
Δεν δυσαρεστεί κανέναν και έχει εισπρακτική επιτυχία (40000 εισιτήρια το πρώτο 4- ήμερο).
Είναι απολίτικη και ανιστόρητη. Απουσιάζουν οι πρωταγωνιστές του εμφυλίου (ηγεσία του ΚΚΕ, Παπάγος κ. άλ). Δεν αναφέρεται στις αιτίες του εμφυλίου και τις μεταεμφυλιοπολεμική περίοδο.
Είναι μια «υποκειμενική μυθοπλασία», δεν επιδιώκει «να γράψει ιστορία», με μια κινηματογραφική αντίφαση που θέλει τον κινηματογράφο να αναπαριστά την αλήθεια (μη λήθη) και την πραγματικότητα.
Χάθηκε μια ευκαιρία η ταινία να αποτελέσει την αφορμή της έναρξης ενός διαλόγου για τον αδελφοκτόνο πόλεμο 1946 – 49 και τις συνέπειές του, τώρα που υπάρχουν ακόμη ζώντες και μέχρι η ιστορική έρευνα να αποκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες τους.
Ίσως αυτό είναι και μία ένδειξη της ιστορικής αξίας της ταινίας.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος ήταν συγκρούσεις για να περάσει η Χώρα από την Αγγλική επιρροή στην Αμερικανική. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά με το Ελληνικό Λαό οργανωμένο κατά 90% στο ΕΑΜ και με ένα ισχυρό ΕΛΑΣ.
Στο Εμφύλιο οδηγήθηκε και η ηγεσία του ΚΚΕ γιατί
- υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του
- πίστευε ότι θα επαναλάβει το πετυχημένο εγχείρημα του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ
- απέτυχε να κάνει κυρίαρχο το ιδεολογικό του πρότυπο.
Όμως το 1946 το ΚΚΕ βρέθηκε απομονωμένο. Οι μη κομουνιστικές δυνάμεις δεν συμμετείχαν. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήθελαν άλλο πόλεμο.

O Ζαχαριάδης γυρίζοντας από το Νταχάου (ξεκομμένος από την Ελληνική πραγματικότητα) αποφάσιζε αποχή από τις εκλογές.
Μια αποχή εγκληματική γιατί αποκάλυπτε στην ασφάλεια του οπαδούς της αριστεράς από το εκλογικό τους βιββλιάριο.
Στέρησε την αριστερά από μια σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη που θα είχε εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Δεν παρεμπόδισε τον Τσαλδάρη να μπει πανίσχυρος στη Βουλή,
να επαναφέρει τον κομματάρχη της δεξιάς Γεώργιο,
να αθετήσει πλήρως τις συμφωνίες που είχαν γίνει με τους συμμάχους,
να εισάγει στη Βουλή προς ψήφιση το Γ΄Ψήφισμα " περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομενων την Δημόσιαν Τάξιν και την ακεραιότητα της χώρας". Γιά την υλοποιηση τους συστήθηκαν στρατοδικεία. Ενδικα μέσα έπαψαν να ισχύουν. Ανεστάλησαν άρθρα του Συντάγματος. Καταργήθηκε το οικογενειακό άσυλο και οι ελευθερίες του Τϋπου. Εχει γραφεί ότι αποτέλεσε τη νομική κάλυψη γιά το θάνατο και τις εκτελέσεις χιλιάδων πατριωτών αλλά και το θεμέλιο του εμφυλίου πολέμου.
Πίστευε ότι αν κέρδιζε, μετά τον εμφύλιο θα είχε την αναγνώριση της Μόσχας.
Η αποχή από τις εκλογές του 1946 (κομουνιστών και κεντρώων) απέκλεισε την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση για 4 χρόνια.
Οι μόνες δυνατότητες που απέμειναν ήταν η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση και ο Εμφύλιος.

Αποφασίζεται ένοπλος αγώνας παρά τη διαφωνία κάποιων. Συγκροτείται ο Δημοκρατικός Στρατός υπό τον Μάρκο Βαφειάδη και με απαγόρευση επιστράτευσης των αγροτών. Η απομάκρυνση των αγροτών ήταν διπλά λαθεμένη γιατί στέρησε το Δημοκρατικό Στρατό από εφεδρικές δυνάμεις αλλά και γιατί ο αγροτικός κόσμος κατακτήθηκε εύκολα από τη Δεξιά με τη χρησιμοποίηση μιάς αντικομουνιστικής ιδεολογίας.
Την ίδια και την προηγούμενη χρονιά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εξαναγκάστηκαν να πάρουν τα βουνά και να αποτελέσουν του πρώτους πυρήνες του Δημοκρατικού Στρατού. Με τη καθοδήγηση των Άγγλων συμμορίες όπως οι «Χ» έκαιγαν σπίτια, βίαζαν γυναίκες και έσφαζον άνδρες. Το Μάρτιο του 1946 οι συλλήψεις είχαν φθάσει τις 85000.

Το ΚΚΕ (4η ολομέλεια) ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Στάλιν γιά έλεγχο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο που ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική. Κλείνουν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας σταματάει ο εφοδιασμός του Δ.Σ.Ε. και παροχής κάθε είδους βοήθειας (οικονομικής, περίθαλψης κ. άλ,).
Την επόμενη χρονιά οι ΗΠΑ κυριαρχούν με το Δόγμα Τρούμαν. Εξοπλίζουν και ελέγχουν τον Εθνικό Στρατό και τον χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους.
Το 1949 ο Παπάγος διορίζεται αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και αρχίζουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Την ίδια χρονιά η Πελοπόννησος είναι υπό την κυριαρχία του Εθνικού Στρατού.
Το ΚΚΕ αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αντάρτικο πόλεμο. Παραιτείται ο Βαφειάδης από την Π.Δ.Κ. και ο Ζαχαριάδης αναλαμβάνει τη στρατιωτικη και πολιτική ηγεσία.
Τα αποτελέσματα του συμβατικού πολέμου ήταν καταστρεπτικά για τους κομουνιστές.

Τον Αύγουστο ύστερα από σκληρές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι οι κομουνιστές απωθούνται έξω από τα σύνορα.
Στις 16 Οκτωβρίου το ΚΚΕ αποφασίζει την κατάπαυση του πυρός.
Οι απώλειες του εμφυλίου φτάνουν τις 40000. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Πάνω από 100000 διέσχισαν τα σύνορα και ενσωματώθηκαν στις τότε κομουνιστικές χώρες.

"Οι νικητές δεν ξέρουν να κερδίζουν με αξιοπρέπεια"
Δεν έδειξαν καμιά επιείκεια, ανοχή η συγχώρηση στους ηττημένους
Οι μεταεμφυλιοπολεμικές συνέπειες ήταν τραγικές. Γέμισαν τα ξερονήσια πολιτικούς εξόριστους, 3500 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν, άλλοι φυλακίστηκαν και σύρθηκαν στα έκτατα στρατοδικεία με χαλκευμένες κατηγορίες και όσοι απέμειναν ένοιωσαν την ψυχολογική βία των ΤΕΑ, της αστυνομίας, γενικά της κρατικής διοίκησης και των παρακρατικών οργανώσεων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα αφήσουμε και τους άλλους να ξεχάσουν"
Ο Εμφύλιος Πόλεμος και οι συνέπειές του υπήρξε και συνέπεια της αντιδραστικότητας της Δεξιάς.

Labels: ,

5 Comments:

At 07 November, 2009 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Κάθε μυθοπλασία έχει κενά, ιστορικά, ιδεολογικά ή άλλα. Κάθε όμως μυθοπλασία πρέπει να προσεγγίζεται από τη σκοπιά της τέχνης και του μηνύματος που ήθελε να περάσει ο καλλιτέχνης. Όχι αυτό που θέλουμε εμείς να προσλάβουμε.

 
At 07 November, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo δεν προσλάβαμε κανένα μήνυμα πέραν των αυτονόητων.

Ομως στην ταινία τα κενά φαίνεται να είναι πολλά.

 
At 11 November, 2009 , Blogger Δημήτρης said...

Τάσο,πάρα πολύ καλό κείμενο. Δες σε παρακαλώ και εδώ κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: www.enet.gr/?i=news.el.article&id=99627

 
At 11 November, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Ευχαριστώ Δημήτρη καλό βράδυ

Δημήτρη φαίνεται ότι η ταινία (αν κρίνει κανένας και από το χρημτοδότη) κύριο σκοπό είχε την εισπρακτική επιτυχία. Δεν ξέρω τελικά αν τα κατάφερε.

 
At 20 November, 2009 , Anonymous Anonymous said...

good....................................................................................................

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home