Sunday, May 29, 2011

To «αντί» και ο Χρήστος Παπουτσάκης

Το «ΕΝΔΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ…» διοργάνωσε διημερίδα με θέμα «ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

Εξελίχθηκε (και σωστά) σε μια εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του περιοδικού α. Χρήστο Παπουτσάκη. Υπήρξε ένας σεμνός διανοούμενος
(τον οποίο είχε γνωρίσει ο γράφων). Τα χρόνια της δράσης του το περιοδικό αποτέλεσε «σχολή» δημοσιογράφων, ήταν στην πρωτοπορία της προβολής και επίλυσης περιβαλλοντολογικών προβλημάτων (καταστροφή Πάρκου Ελευθερίας – Μέγαρο Μουσικής, Ελαιώνας, κτήμα Θορν, Περιοχή Ακάμα - Δυτική Κύπρος κ. άλ.), αποτέλεσε πηγή ιδεολογικού προβληματισμού, ανέδειξε πνευματικούς δημιουργούς με τα αφιερώματα του, είχε μόνιμες στήλες για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη γλυπτική, για μια άλλη αρχιτεκτονική αλλά και για την ΕΣΣΔ την Κύπρο κ. άλ.
Γενικά εκτιμάται ότι το περιοδικό κινήθηκε προς την κατεύθυνση του «πολιτικού ρομαντισμού» μακριά από εθνικισμούς, θρησκοληψίες και φανατισμούς, εξέφρασε τη διανόηση της εποχής του και σήμερα αναμφίβολα θα στήριζε το «κίνημα των πλατειών». Είναι γνωστές άλλωστε και οι εκτεταμένες αναφορές για το «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» το «ΜΑΗ ΤΟΥ 68» κ. αλ.

Οι λιγοστές εισηγήσεις ήταν σε καλό επίπεδο, αναπτύχθηκε προβληματισμός για την επανάληψη του εγχειρήματος αλλά το κλίμα του συνεδρίου δεν ευνοούσε τέτοιες ιδέες γιατί κανένας δεν φαινόταν να αναλαμβάνει προσωπικές και οικονομικές ευθύνες και θυσίες για την έκδοση ενός αξιοπρεπούς πολιτικού περιοδικού.

Η διημερίδα μάλλον είχε οργανωτική αποτυχία αν λάβει κάποιος υπ όψιν του τη μικρή συμμετοχή, την απουσία μεγάλου αριθμού εισηγητών και το αλλοπρόσαλλο πρόγραμμα όπως εφαρμόστηκε.
Ερωτήματα δημιούργησε ο εκνευρισμός μέλους της οργανωτικής επιτροπής όταν ρωτήθηκε για την επιδιώχθηκε συνδιοργάνωση για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή. Αποκαλύφτηκε για μια ακόμη φορά ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν συνταγμένο και με επιχειρήματα λόγο όταν μιλούν για το αντικείμενο τους δυσκολεύονται όμως όταν μιλούν και να ενεργούν για άλλα θέματα.

ΥΓ: Συγκινητική ήταν και η αναφορά στο Νίκο Γιανναδάκη
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946. Πρωτοετής Νομικής το 1965. Ως μέλος του «Ρήγα Φεραίου» συλλαμβάνεται το ΄68 και καταδικάζεται σε κάθειρξη 21 ετών. Αποφυλακίζεται το 1973. Το 1977 εγκαταλείπει τη Νομική και εγγράφεται στη Ecole des Hautes en Sciences Sociales, στο Παρίσι.
Διευθύνει στη σειρά Φιλοσοφία-Πηγές στις εκδόσεις Παπαζήση(΄76-΄78) εκδίδοντας 12 τόμους. Μετέχει της συντακτικής επιτροπής του «Αντί» (΄79-΄81) και διευθύνει τη σειρά Φιλοσοφικός Λόγος. Τελειώνει την εργασία του στην Ecole des Hautes με θέμα «Η αδικία και το χρεών» .Μια μελέτη στην αναξιμάνδρεια φυσιολογία. Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο (΄81-΄83) αναλαμβάνει έφορος της Βικελαίας Δημ. Βιβλιοθήκης. Από το ΄84 εως το ΄98 ετοιμάζει περί τις εκατό εκδόσεις της βιβλιοθήκης. Παράλληλα διευθύνει το Παλίμψηστον, περιοδικό με πλούσιο υλικό φιλολογικών και ανθρωπιστικών επιστημών κυρίως. Το ΄90 διοργανώνει την Έκθεση των έργων του Θεοτοκόπουλου και το ΄95 την Έκθεση Εικόνων Κρητικής Τέχνης. Την ίδια χρονιά εγχειρίζεται. Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας απονέμει στον Νίκο Γιανναδάκη και τον συνεργάτη Μ. Παρλαμά τον Μεγαλόσταυρο του αγίου Ανδρέα. Τον βραβεύει η Ακαδημία Αθηνών. Την ίδια χρονιά βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Στις 24 Μαρτίου 1998 τα ξημερώματα τελειώνει την επίγεια ζωή του.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home