Wednesday, December 28, 2011

ΔΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

Οι ελληνικές αρχές έδειξαν μικρό ενδιαφέρον γιά τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου.
Με τον Αν. Ν. 384/1945 συστήθηκε ειδική υπηρεσία γιά την εξακρίβωση εγκλημάτων πολέμου από όργανα εχθρικών κρατών και είχε το όνομα: "Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου".
Τα εγκλήματα πολέμου εκδικάζοντο στην Αθήνα από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκλημάτων Πολέμου και στην επαρχία από τα Διαρκή Δικαστήρια.

Ο Λερ δικάστηκε στο Βελιγράδι και κρεμαστηκε το 1947.

Η σφαγή των Καλαβρύτων είχε ρητά χαρακτηρισθεί έγκλημα στο πινάκιο 7 των δικών της Νυρεμβέργης και με το με αρ. 35/1946 κατηγορητήριο του Ελληνικού Εθνικού Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου.

Δεκαετίες αργότερα διακόπηκαν οι ανακρίσεις σε βάρος του κατηγορουμένου Φραντς Γιούπε θεωρώντας "το έγκλημα νόμιμο αντίποινο στο πλαίσιο του πολεμικού δικαίου".

Οι στρατηγοί Λντς, Σπαιντελ και Χέλμουτ Φέλμυ καταδικάστηκαν στη Νυρεμβέργη στη δίκη των "Νοτιο Ανατολικών Στρατηγών" και έξέτισαν ποινές φυλάκισης 7 - 10 χρόνων γιά το ρόλο τους στην εκτέλεση ομηρων και στα αντίποινα.

Ο Βάλτερ Σιμάνα, ο τελευταίος διοικητής των ss αυτοκτόνησε στη φυλακή του Σάλτσμπουργκ το έτος 1948.

O Βάλτερ Μπλούμε (2) διοκητής των δυνάμεων ασφαλείας της Οδού Μέρλιν (Αθήνα), "η προσωποποίησηση του τρόμου των Ες Ες και της Γκεστάπο στην Ελλάδα", υπεύθυνος γιά το Χαιδάρι και τη Στοά των Ελλήνων  Εβραίων δεν θεωρήθηκε από το Ελληνικό Δικαστήριο δράστης αλλά βοηθός αφού οι δράστες υποτίθεται βρίσκονταν στο Βερολίνο. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης καταδικάστηκε σε θάνατο όχι για την Ελλάδα αλλά για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει στο Ανατολικό Μέτωπο. Η θαντική του καταδίκη μετετράπηκε σε ισόβια αλλά αποφυλακίστηκε το 1952

Στο Ελληνικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου παρεδόθησαν 9 γερμανοί εγκληματίες πολέμου, οι στρατηγοί Μύλλερ, Μπρόγερ, και Αντρέ, οι συνταγματάρχες Μπάρκε, Αλφρέδος Τάουμπερτ, Αλουί Σκρίβαν, ο υπολοχαγός Χανς Ζάμπελλ, ο υπαξιωματικός Σπρέγκερ και ο λοχίας Σούμπερτ.
O Φριτς Σούμπερτ με την απόφαση 1/1947 του Ειδικού Στρατοδικείου Εγκλημάτων καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε γιά μεγάλο αριθμό φόνων στην Κρήτη και στο Χορτιάτη, εμπρησμούς χωριών, λεηλασίες, ληστείες και βασανισμό πολιτών.
Συγκροτούσε τάγματα συνεργατών (Σουμπεριτών) των γερμανών κατακτητών.
- καθοδηγούσε ΄Ελληνες να δολοφονούν Έλληνες
- διέπραξε φρικαλεότητες με 10-δες θύματα
- έδρασε στο Ρέθυμνο ('Όρος) στο Ηράκλειο και στη Μακεδονία (Χορτιάτης)
- συγκρότησε το Σώμα των Κυνηγών που στελεχώθηκε από γερμανόφιλους, δωσίλογους και βαρυποινίτες από φυλακές της Κρήτης.
Σουμπερίτες σήμερα είναι συνώνυμο της προδοσίας και της βαναυσότητας

Ο Τζιοβάνι Ραβάλλι και ο Βούλγαρος υπολοχαγός Αντώνιος Κάλτσεφ με τη με αριθ. 2/1946 απόφαση του Ειδικού Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά για εγκλήματα που διέπραξαν στη Δυτική Μακεδονία.
Ο Αντώνιος - Αντον Κάλτσεφ με απόφαση του στρατοδικείου Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Οι στρατηγοί Μπρούνο, Οσβαλ, Μπρόγιερ και Φρειδερίκος Μύλλερ με τη με αρ. 3/1946 απόφαση του Ειδικού Στρατοδικείου Εγκλημάτων καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Με το βούλευμα 27/ 47 (1) παραπέμφθηκαν στο Διαρκές Στρατοδικείο ο συνταγματάρχης WOLFINGER, o ταγματάρχης FHRENBERGER, o αξιωματικός DOHNERT ( και οι τρείς ήταν επικεφαλείς των τμημάτων που κινήθηκαν κατά των Καλαβρύτων), ο ανθυπολοχαγός PTESS – BTESS (διοικητής της υπηρεσίας S.D. στην Πάτρα), ο ανθυπολοχαγός FRANKE (υπηρετούσε και αυτός στην S.D. Πάτρας), ο πλωτάρχης GROHMANN (διοικητής ναυτικης υπηρεσίας στην Πάτρα και σύνδεσμος των S.S.), o επιλοχίας KOCH (υπηρέτησε στην μυστική υπηρεσία G.E.P.), o ανθυπολοχαγόs JACOB (υπηρετούσε στο επιτελείο του στο 749 γερμανικό σύνταγμα), ο υπαξιωματικός BRUHAN (υπαξιωματικός του λόχου προσκολλήσεως του 749 συντάγματος), ο HEINZ BERSDORE (υπασπιστής του συντάγματος749), ο ταγματάρχης BOCK (εκτελούσε χρέη διαχειριστού πολιτικών υποθέσεων), ο συνταγματάρχης NTAOYNER (διοικητής μεραρχίας)
(1) Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011
(2) ΤΑ ΝΕΑ 16/4/2013



Labels:

2 Comments:

At 28 December, 2011 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Την άλλη φορά να θυμηθούμε και το ρόλο του Καραμανλή, στη γερμανική ατιμωρησία...

 
At 28 December, 2011 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo χρόνια πολλά

Πράγματι ο θ. Καραμανλής και όχι μονο είχε σοβαρές ευθύνες γιά την πολιτική του στις οφειλές του γερμανικού κράτους (κατοχίκό δάνειο, γερμανικες αποζημιώσεις, τόκοι κ. άλ).

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές δικαστικες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.


Μέσα απλό τη διαδικασία αυτή ας ελπίσουμε ότι θα βγούν και όσοι έχουν ευθύνες

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home