Sunday, March 04, 2012

Ομοιοδραστικά, γενόσημα, αντίγραφα, off patent , generics off , φασόν: εμπιστοσύνη μόνο στο γιατρό μας

Πρέπει:
1) να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τα πρωτότυπα, αφού για τις εταιρείες που τα παράγουν δεν υπάρχει ο παράγων απόσβεσης κεφαλαίων που διατέθηκαν για την έρευνα παραγωγής του πρωτοτύπου. Επίσης, η παραγωγή γενοσήμων προκαλεί και μείωση του κόστους του πρωτοτύπου για λόγους ανταγωνισμού.
2) να έχουν τις ίδιες φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες με το πρωτότυπο φάρμακο και την ίδια κλινική αποτελεσματικότητα
Δηλ. πρέπει να γίνεται εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας (bioequivalence study) ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας (biowaiver justification) ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.
3) να πραγματοποιειούνται εκτεταμένοι και αυστηροί μετεγκριτικοί έλεγχοι ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
Την τελευταία πενταετία ελέγχθηκαν εργαστηριακά από τον ΕΟΦ περίπου 1.000!!! συνολικά δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%.
4)να υπάρξει εγγύηση ποιότητας των γενοσήμων και να έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές μελέτες
Τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα, συγκεκριμένων και γνωστών παραγωγών, είναι εξίσου ασφαλή, ποιοτικά και πιστοποιημένα με τα πρωτότυπα, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ευρύτατα και σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Έχει γραφεί ότι οι νέες θεραπείες (σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, φάρμακα κ. άλ,) φθάνουν στην Ελλάδα με καθυστέρηση ακόμη και τριών ετών. Αυτό βέβαια συνεπάγεται αποκλεισμό των Ελλήνων ασθενών από νέες θεραπείες.
Επ΄ αυτών δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις και διευκρινίσεις

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων.

Έχει γράφει ότι το θέμα ανακινήθηκε για να εξυπηρετηθούν πέντε ξένες μεγάλες εταιρίες γενοσήμων, η Actavis από την Ισλανδία, η Μylan και η Watson από τις ΗΠΑ, η Teva από το Ισραήλ και η Ranbaxy από την Ινδία.
Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 3,6% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία.
Κύριος σκοπός είναι να μετακυλιστεί η φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους.

Nα προστατευτεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία (Demo, Elpen , Pharmathen, ΦΑΜΑΡ κ. άλ)

Οι οποιεσδήποτε αλλαγές να μην έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασφαλισμένων (παρενέργειες, μακροχρόνιες επιπτώσεις, θνησιμότητα)

Θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος αν δεν είχε διαταραχθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στον πολιτικό κόσμο της Χώρας.
Εμπιστοσύνη μόνο στο γιατρό μας.

Labels:

1 Comments:

At 05 March, 2012 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Έχω κάπως διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home