Wednesday, October 23, 2013

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ και ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Την εποχή εκείνη με πρωτοβουλία των Ταγμάτων Ασφαλείας (Τ.Α.) εκτελούνται 40 ΕΑΜ ιτες ως αντίποινα για τη δολοφονία του γερμανού στρατηγού Κρέντς στη Λακωνία από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Σημειώνονται εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Τ.Α. στην Καλαμάτα και στα ΕΑΜ μοκρατούμενα χωριά. Στην Αθήνα γίνονται αιματηρά μπλόκα με θύματα εκατοντάδες μέλη του ΕΑΜ και ανυποψίαστων πολίτες.
9 Σεπτεμβρίου απελευθερώνεται η Καλαμάτα.

Το ενδιαφέρον του ΕΛΑΣ στρέφεται στο Μελιγαλά που είναι ορμητήριο πάνω από 1000 ταγματασφαλιτών απ΄ όλες της γύρω περιοχές και όχι μόνο. Μετά την άρνηση των ταγματασφαλιτών να παραδοθούν αρχίζει η πολιορκία του Μελιγαλά, διαρκεί 3 ημέρες και τελειώνει 15 Σεπτέμβρη με συντριβή των ταγματασφαλιτών. Στη μάχη συμμετείχαν και εξαγριωμένοι χωρικοί από χωριά της περιοχής που είχαν υποστεί τη βία των Τ.Α. Τα θύματα της μάχης, ταγματασφαλίτες και ΕΛΑΣιτες μαζί, "πετάχθηκαν" σε ένα εγκαταλειμμένο πηγάδι.

Οι νεκροί που αναγράφονται στις αναμνηστικές πλάκες είναι 787, προερχόμενοι από 61 πόλεις η χωριά. Κάτοικοι Μελιγαλά ήταν μόνο 108. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι δεν ήταν μια πράξη εκδίκησης αλλά μια αντιστασιακή επιχείρηση απέναντι στην έδρα ενός πανίσχυρου δωσιλογικού τάγματος της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ο ανανήψας κομμουνιστής Καραμούζης ήταν εκ των οργανωτών της σφαγής στο Μελιγαλά. ΄Ηταν μέλος της επιτροπής που διάλεγε ποιοί από τους αιχμαλώτους θα έπρεπε να εκτελεστούν ( όποιος καταλαβαίνει … καταλαβαίνει το ρόλο αυτών που διείσδυσαν στις αντιστασιακές οργανώσεις).

Τα Τ.Α. (1) ήταν ένοπλοι σχηματισμοί που συγκροτήθηκαν και εξοπλίστηκαν την περίοδο 1943 – 1944 από τις γερμανικές αρχές κατοχής με σκοπούς:
- ανελάμβαναν και παρέδιδαν στους γερμανούς ανυποψίαστους πολίτες,
- συμμετείχαν στα μπλόκα και στη διαλογή των ομήρων που επρόκειτο να εκτελεστούν,
- υποδείκνυαν ποιά χωριά θα έπρεπε να καούν και να καταστραφούν,
- ελάμβαναν μέρος σε μάχες κατά των αντιστασιακών οργανώσεων,
- υποκαθιστούσαν τις γερμανικές δυνάμεις έτσι ώστε οι γερμανοί να έχουν μικρότερες απώλειες,
- είχαν στενή σχέση με τη δωσιλογική κυβέρνηση ΡΆΛΛΗ (είχε ιδρύσει τα Τάγματα Ευζώνων με τους ίδιους σκοπούς με τα Τ.Α.),
- την προάσπιση του κοινωνικού καθεστώτος και την υπεράσπιση εκείνων που είχαν αποκτήσει προνόμια κατά τη γερμανική κατοχή.
Βασικός σκοπός του δωσίλογου (αρχηγός αστυνομίας στην δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου) Π. Σπηλιωτόπουλου (στρατιωτικός διοικητής Αθηνών στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου) ήταν η διατήρηση των Τ.Α. ως εφεδρεία για τις επιχειρήσεις αναμέτρησης με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Τουλάχιστον 1000 ταγματασφαλίτες πολέμησαν στην μάχη της Αθήνας.

Στελεχώθηκαν:
- από στελέχη του διαλυμένου ελληνικού στρατού,
- από φτωχούς που κατατάχθηκαν για να επιβιώσουν,
- από εγκληματίες που βρήκαν στον ένοπλο αντικομουνισμό την ευκαιρία για εκκαθάριση λογαριασμών και για ατομικό πλουτισμό,
- από ανανήψαντες κομμουνιστές και πρώην στελέχη αντιστασιακών οργανώσεων.

Στη διάρκεια του 1944 τα Τ.Α. είχαν καταδικαστεί επανειλημμένα
από την εξόριστη κυβέρνηση , τις αντιστασιακές οργανώσεις και τους βρετανικούς συνδέσμους ως οργανικό τμήμα του εχθρικού στρατοπέδου. Η στάση της βρετανικής πολιτικής στη συνέχεια ήταν επαμφοτερίζουσα.

Ο αφοπλισμός των Τ.Α. ήταν αναίμακτος. Οι αφοπλισμένοι είτε αφέθησαν ελεύθεροι είτε αφέθησαν σιωπηρά ελεύθεροι είτε μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα την εποπτεία των οποίων είχαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος το τέλος του Εμφυλίου οι τγματασφαλίτες κατέλαβαν ανώτερα αξιώματα και θέσεις στη διοίκηση. Απαλλαχτήκαν από κάθε διοικητική η ποινική κύρωση χάρη στην καθοριστική συμμετοχή τους στον Εμφύλιο που ακολούθησε. Ενσωματώθηκαν στο στρατόπεδο των νικητών εξαναγκασμένοι στη διακριτή αποσιώπηση του κατοχικού παρελθόντος τους. Πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι απέκτησαν προνόμια (Ν. 971/1949). Συνταξιοδοτήθηκαν επίσης και οικογένειες των εκτελεσθέντων ταγματασφαλιστών. (Ν.Δ. 179/69, κατοχικός νόμος 927/43 και Ν. 1119)

Οι ίδιοι η απόγονοί τους θα επανέλθουν στο προσκήνιο μετά το 1958 και την εκλογική άνοδο της ΕΔΑ (με την συγκρότηση του καραμανλικού παρακράτους), με τη δικτατορία και στις μέρες μας με τη Χρυσή Αυγή.


(1): Η ΑΥΤΟΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΙΛΙΣΤΩΡ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home