Tuesday, November 19, 2013

ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΚΑΠ)

Χρηματοδότηση:
- 19 δισεκ. έχουν εξασφαλιστεί για την νέα ΚΑΠ
- 15 δισεκ. αφορούν άμεσες ενισχύσεις σε παραγωγούς και 4 δισεκ. αφορούν επενδύσεις στην αγροτική ανάπτυξη.
- 190 εκ. οι συνδεδεμενες επενδύσεις.
Προβλέπεται:
- Σταδιακή μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις.
- Μείωση των εγκεκριμένων ποσών κάθε φορά που θα διαπιστώνεται δημοσιονομική υπέρβαση.
- Δραστική μείωση για τους ελαιοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς.
- Κατάργηση ποσοστόσεων σε αγελαδινό γάλα και ζάχαρη.
- Κατάργηση επιδοτήσεων σε μη ενεργούς αγρότες. Το ετήσιο ποσό των  άμεσων ενισχύσεων γιά τον "ενεργό αγρότη" θα πρέπει να αποτελεί κατ΄ ελλάχιστον το 5% του εξωγεργικού εισοδήματος.
- Αύξηση στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Στη Χώρα υπάρχει έλλειψη κτηνοτροφικής πρωτεΐνης.
- Μια κατηγορία παραγωγών θα λαμβάνει κατ΄ αποκοπή επιδότησης από 500 μέχρι 1250 ευρώ.
- Η βασική επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 40% αυτής που ελάμβανε ο παραγωγός μέχρι τώρα και το υπόλοιπο θα χορηγείται εφ΄ όσον παράγονται πιστοποιημένα προϊόντα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης).
- Το προϊόν δηλ. το τι θα καλλιεργηθεί θα έχει μικρή συμμετοχή στη διαμόρφωση του ύψος της ενιαίας ενίσχυσης. Μεγάλη σημασία θα έχουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Δηλ. επιστροφή στις στρεμματικες ενισχύσειςανεξάρτητα απο το είδος της καλλιέργειας.
- Οι βοσκότοποι θα θεωρούνται επιλέξιμες εκτάσεις. Δυσκολίες υπάρχουν με τον ορισμό των βοσκοτόπων.
- Για τη χορήγηση δικαιωμάτων έτος «αναφοράς» θεωρείται το 2011 που επιτρέπει στους παραγωγούς να μπουν στο σύστημα και να τους χορηγηθούν δικαιώματα. Έτος βάσης θεωρείται το 2014. Από μετρήσεις σε εθνικό επίπεδο (βοσκότοποι, πεδινές εκτάσεις κ. άλ.), τις καλλιεργούμενες εκτάσεις 2011 - 2014 θα υπολογιστούν και τα δικαιώματα των δικαιούχων και οι χορηγούμενες ενισχύσεις το έτος 2015.
- Κερδισμένοι απο τις συνδεδεμενες επενδύσεις θα είναι και όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν διακαιώματα όπως οι αμπελουργοί, παραφωγοί φρούτων, πατατοπαραγωγοί, αγελαδοτρόφοι, βιομηχανική τομάτα κ. άλ.
- Υποχρέωση του παραγωγού να αφήνει ακαλλιέργητο ένα τμήμα της καλλιεργούμενης έκτασης.
 Παρατηρήσεις
- Φαίνεται να χάνεται ένα ποσό 500 εκ. ευρώ λόγω τροποποίησης του προϋπολογισμού, της διεύρυνσης της ΕΕ και των δημοσιονομικών προβλημάτων.
- Κατά 500 εκ. περίπου θα μειωθούν οι άμεσες ενισχύσεις.
- Θα ενταθούν προβλήματα που συνδέονται  με τη χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεων και τις αλλοπρόσαλλες τιμές γεωργικών εφοδίων και προϊόντων.
- Δεν είναι εμφανείς οι σκοποί της νέας ΚΑΠ ως προς ως προς την επάρκεια πρώτων υλών και τροφίμων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
- Δεν φαίνεται να περιορίζεται η γραφειοκρατία και το κόστος συγκρότησης του «φακέλου» των δικαιούχων μαζί και η αυταρχικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home