Monday, November 28, 2016

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΠΡΟΟΔΟΣ Η ΟΠΙΣΘΟΔΡΌΜΙΣΗ?

Γιατί υπάρχει κινητικότητα?

Γιατί όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των υδατανθράκων θέλουν σταθερότητα στην περιοχή. Γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή συνδέονται με τον πόλεμο στη Συρία και τα Ρωσικά συμφέροντα. Όλοι αυτοί φοβούνται τη Ρωσική εμπλοκή. Όλοι αυτοί φοβούνται τον αστάθμητο και απρόβλεπτο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τι διαπραγματεύονται?

Τα θέματα διακυβέρνησης, τη διακοπή των εγγυήσεων, εδαφικό, μοίρασμα ακτογραμμών, περιουσιακό, οικονομία, δομές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αγωγοί,  σχέσεις με ΕΕ, Ελλάδα, Τουρκία,…

Που διαφανούν?

- Στα ποσοστά εδάφους (τουρκοκυπριακή πλευρά - Τουρκία 28,2%, ελληνοκυπριακή πλευρά 29,2%).

- Στις απαιτήσεις των Τούρκων για παραχωρήσεις στο Αιγαίο (Καστελοριζο, Κάσος, Ίμια,...),

- Στις απαιτήσεις της Ελλάδος γιά αποχώρηση των τουρκικών στρατευμΆτων με την υπογραφΉ της συμφωνιας.  


- Στον αριθμό προσφύγων που θα επιστρέψουν (ελληνοκυπριακή πλευρά 100.000, ΟΗΕ: 78.000-94000, τουρκοκυπριακή πλευρά – Τουρκία 65.000).

- Στην επιστροφή της Μόρφου. Οι Τούρκοι αρνούνται την επιστροφή της Μόρφου και των περιοχών που έχουν εποικίσει.

Υπενθυμίζεται ότι με το Σχέδιο Ανάν είχε συμφωνηθεί η επιστροφή της. Σήμερα έχει εποικιστεί με τούρκους εποίκους, κατάσταση που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  τις διαπραγματεύσεις.  Αντίθετα πιο εύκολα είναι τα πράγματα στην πόλη "φαντασμα" Αμμόχωστο.

- Στο μοίρασμα της ακτογραμμής.

- Στην επιμονή της Τουρκίας για μακροχρόνιο σύστημα εγγυήσεων με σκοπό την προστασία των τουρκοκυπρίων στη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή (στρατιωτική βάση).
Πρόταση της Κύπρου: αποχώρηση του 50 – 75% των στρατευμάτων με την υπογραφή της συμφωνίας και πλήρης αποχώρηση μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας . Υπενθυμίζεται ότι αν είχε εφαρμοστεί  η συμφωνία του Σχεδίου Ανάν σήμερα θα είχαν ήδη αποχωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα.

- Στην εναλλακτική προεδρία. Την απαιτούν ως αντάλλαγμα στις εδαφικές πραχωρήσεις.

Σκόπιμα δημοσιεύματα
Αντιιμπεριαλιστές, εθνικιστές, ωφελιμιστές, ενδοτικοί και αδιάλλακτοι υπάρχουν στην Κύπρο την Τουρκία και την Ελλάδα.

- Στην παρουσία εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της 12/1/2017.


Τουρκία:

- βρίσκεται σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση λόγο κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου,
- αμφισβηρεί κυριαρχικά δικαιώματα, συστάδες βραχονησίδων και ζωτικό θαλάσσιο χώρο.


Στρατηγική της είναι
:
- η κατάληψη - προσάρτηση ολόκληρου του Νησιού, των κατεχομένω κατ΄αρχήν,
- η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον άξονα Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος (δυνατότητα οριοθέτησης ΑΟΖ με κράτη που έχει θαλασσια σύνορα).
- δημιουργία στρατιωτικής βάσης ή τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμεν, Κόκκινο - Βαρώσια).
Σήμερα επιχειρεί νομιμοποίηση του κατεχόμενου τμηματος και "θεσμική κατάληψη του υπολοίπου" (εναλλακτική προεδρία, περισσότερη εξουσία,...).


Αμφισβητεί:
1) τη θέση του Καστελλόριζου στη διαμόρφωση ΑΟΖ με όρια τις θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου.
Σκοπός: η διάσπαση της θαλάσσιας συνοχής Ελλάδος - Κύπρου

2)
τη δυνατότητα των ελληνικών νησιών να δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.,

3) την ΑΟΖ της Κύπρου.
Διεκδικεί υφαλοκριπιδα και ΑΟΖ για το "τουρκοκυπριακό κράτος".

Θέτει:
θέμα επέκτασης των τεσσάρων ελευθεριών που που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ, δηλ. ελέυθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσών, καφαλαίων και προσώπων. Γιά την επέκταση της τελευταίας διαφωνεί η Αγγλία.


Ελλάδα: εξωτερική πολιτική με το γραφείο τύπου του Υπ. Εξ. Προσπαθουν να επιβάλλουν κόκκινες γραμμές π.χ τουρκικά στρατεύματα,...

Αγγλία

- δεν ευνοούν τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα,
- συμφωνούν στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου, περιορισμένα στα κατεχόμενα,
- ενδιαφέρεται για την κατοχύρωση των κεκτημένων (κατέχει το 3% της κυπρικακής γής και ελέγχει εκτατεταμένη περιοχή στην νότια ακτογραμμή του Νησιού,αχείασ
- ταχεία αποχώρηση των τουρικών κατοχικών δυνάμεων μετά τη συμφωνια


Συμπερασματικά

Στο διάλογο κυριαρχούν οι απόψεις ΕΕ, Άγγλων και Η.Π.Α.
Η.Π.Α. και Αγγλία συγκλίνουν πρός τις Τουρκικές απόψεις. Δεν θέλουν την εμπλοκή του Συμβουλιου Ασφαλειας και του ΟΗΕ και μέσο αυτών της Ρωσίας γιατί θεωρούν το κυπριακό ζήτημα ενδοσυμμαχικη διαφορά. 

Έχει ακουστεί ότι το αδιέξοδο του διαλόγου να αποδίδεται στη Ρωσία μέσο Έλληνα αξιωματούχου και φυσικά του Ερντογάν.

Στην καλύτερη περίπτωση να πλησιάσουν τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Ανάν.

Οι συζητήσεις γίνονται με βάση τη δικοινοτική – διζωνική συνομοσπονδία, με βαθμούς αυτονομίας και ρύθμιση εσωτερικών υποθέσεων.
(Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία - Ομόσπονδο Κυπριακό Κράτος).

Είναι πιθανή μια εξέλιξη για δύο κράτη μετά τη συμφωνία στο εδαφικό, στο μοίρασμα της ακτογραμμής, τη Μορφου, ...

- Εκφράζονται επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα και τη δημοκρατική λειτουργία τη Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας Ομόσπονδο Κυπριακό Κράτος ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ακιντζί  εκφράζει συμφέροντα της Τουρκίας και των τούρκων εποίκων. Οι θέσεις του υπαγορεύονται από τον Ερντογάν.

Για το περιουσιακό δεν υπάρχουν πληροφορίες αλλά συνδεόμενο με το εδαφικό και όχι μόνο αλλά και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μακροχρόνια δύσκολα θα υπάρξουν ανατροπές. 

Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι τα κατεχόμενα θα γίνουν διάδρομος των υδρογονανθράκων προς την Τουρκία, δεξαμενές αποθήκευησης, επενδύσεις ΑΠΕ, θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και αέριους υδρογονάνθρακες από κοινού μετην Τουρκία.

- Καλυτερη, δυνατή, αποδεκτή λύση σήμερα: διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αποχώρηση ξένων , εδαφικό 29,2%, μιά διεθνή προωπικότητα, ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος, πληθυσμιαμή σχέση 4/1.
18 μήνες μετά κανένας δεν ξέρει τι συζητούν.

13/1/2017 αποχωρεί από τη Γενεύη η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία,

18/1/2017 αρχίζουν οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων,

Ερωτήματα

1) Πως δικαιολογείται η Διζωνική Ομοσπονδία με πλήρη δικαιώματα των δύο μερών?

2) Οι συνομιλητές έχουν κατανοήσεί  ΄το μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων οδηγεί στη διχοτόμηση, την απώλει ατης αμμοχώστου και της Μόρφου, την μονιμοποιηση των στρατιωτικών δυνάμεων, την αύξησ του εποικισμύ και τον αφανισμό του τουρκοκυπριακου πληθυσμου?

Labels:

Tuesday, November 22, 2016

ΤΡΑΜΠ: ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ? ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ?ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ?

Παραπομπή:

- για παραβίαση του συντάγματος με τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες και δράσεις.
- γιατί θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
- γιατί χρησιμοποιεί (αν χρησιμοποιεί την προεδρία για για να προωθήσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις,
- για να αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Παραίτηση:

- αμφισβήτηση από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων γιατί δεν ελέγχεται, είναι απρόβλεπτος και αστάθμητος  
- δεν αντέχει και δεν θα αντέξει τις ευθύνες του για τις ένοπλες δυνάμεις, τα πυρηνικά σχέδια, τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, τη CIA...

Δολοφονία: αν δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της νέας τάξης πραγμάτων.

Labels:

Wednesday, November 16, 2016

«Με ποιον μιλάς στον ενικό? Σε ποιον δεν μιλάς στον ενικό?

«Με ποιον μιλάς στον ενικό?

Με τη μάνα σου, με τον πατέρα σου, με τα αδέρφια σου  και με τους κολλητούς σου.

Σε ποιον δεν μιλάς στον ενικό?

Σε όποιον δεν ξέρεις. Από το γκαρσόνι της ταβέρνας , ως τον ταξιτζή, τον περιπτερά, το λαχειοπώλη, τον υπάλληλο της υπηρεσίας, στον – στην υπάλληλο του γκισέ της τράπεζας.
Γενικά, σε όποιον δεν έχεις οικογενειακή η προσωπική σχέση.
Σε αυτούς μιλάς στον πληθυντικό αν έχεις αγωγή που πήρες από το σπίτι σου, από τους δασκάλους σου, και από το κοινωνικό σου περιβάλλον.
Είναι θέμα αξιοπρέπειας δική σου και αξιοπρέπειας δικής τους.
Οτιδήποτε άλλο καταγράφεται ως ανόητη προσπάθεια…»
ΤΑ ΝΕΑ 16/11/2016

Ανόητοι και φασίστες η ευγένεια δεν επιβάλλεται.  Ο πληθυντικός είναι ένδειξη ευγένειας, εκτίμησης  και σεβασμού. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα του καθένα. Δεν αλλάζει όπως δεν αλλάζει ένα στραβόξυλο.

Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

Labels:

Tuesday, November 15, 2016

ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ

Με  την εκλογή Τραμπ αναδείχτηκαν λαϊκιστικές (ο καθένας άκουσε ότι ήθελε να ακούσει), ρατσιστικές (μαύροι - ανωτερότητα λευκών, ηθική ανωτερότητα των αμερικάνων) μισαλλόδοξες (μουσουλμάνοι - μεξικάνοι ολοκληρωτική και πληρης απαγόρευση εισόδου), σεξιστικές (μειωτικές απόψεις για τι γυναίκες και το γυναικείο φύλο) αντιλήψεις,  προβλήθηκαν και πρόκειται να αξιοποιηθούν σε θέσεις της αμερικάνικης διοίκησης στελέχη με ακροδεξιές πολιτικές αντιλήψεις  (Στίβεν Μπάνον) αλλά και επανεμφανίστηκαν  οργανώσεις  (ΚΚΚ), ναζιστές και αντισημίτες που δεν ακούγονταν τα τελευταία  χρόνια στις ΗΠΑ.

Κέρδισε γιατί:
- δεν υπήρχε ιδεολογικό ρεύμα που θα μπορούσε να εκφράσει τους δυσαρεστημένους, τα θύματα της οικ. κρίσης  (κυρίως μεσαία εισοδηματικά στρώματα, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται η να μηδενίζονται) και της τεχνολογικής προόδου (ευνόησε τη συσσώρευση πλούτου σε ανώτερα εισοδηματικά στρώματα).
Το κενό αυτό κάλυψε η υποσχεσιολογία και ο δεξιός λαϊκισμός (όπως παραπάνω περιγράφεται). Κάτι ανάλογο έγινε στην Ελλάδα με τον «αριστερό λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.
- απέναντί του είχε μια φθαρμένη και αντιδημοφιλή πολιτικό, εκφραστή του πολιτικού κατεστημένου που οι ψηφοφόροι ήθελαν  να αποδοκιμάσουν.
- βρήκε απήχηση ένας ανορθόδοξος προεκλογικός λόγος για τις αμβλώσεις (καθολικοί , διαμαρτυρόμενοι), οπλοφορία (έμποροι όπλων και όχι μόνον αυτοί), το μεταναστευτικό (τοίχος - φράκτης, απέλαση, τιμωρία).
- συγκρούστηκε με τους ρεπουμπλικάνους και την ηγεσία τους και κυριάρχησε. Αντίθετα ο Σάντερς δεν τα κατάφερε με τους δημοκρατικούς.
- μίλησε για ανωτερότητα των λευκών εργατών και αυτοί τον πίστεψαν. Ψήφισαν αυτόν που βρίσκεται στο αντίποδα των συμφερόντων τους.
- η σημερινή διοίκηση (Ομπάμα) αλλά και τα κινήματα που εί
xαν αναπτυχθεί (OCCUPY, 15+, Black Live Matter) δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την υποψηφιότητα του και να επιφέρουν την ήττα του.

Μίλησε για διεφθαρμένη ελίτ εξαιρώντας τον εαυτό του (μεγιστάνας του πλούτου, έχει υπηρετήσει επί 70 χρόνια τα δικά του συμφέροντα, χωρίς να έχει ασκήσει ποτέ διοίκηση θα άγεται και θα φέρεται από ένα επιτελείο συμβούλων, χρηματοδότης του προεκλογικού αγώνα Κλίντον και του ιδρύματός του).
Υπήρξε φοβικός, λαικιστής, κήρυκας ακροτήτων.
Δίχασε τον αμερικάνικο λαό. Σήμερα καλείται να τον ενώσει για να κυβερνήσει.
Είναι αστάθμητος και απρόβλεπτος.
("πολιτικό τίποτα", "κλόουν", "ανεκδιήγητος μεγιστάνας", "αδίστακτος μπίζνεμαν, "τηλεστάρ" και "δημαγωγός") ΤΟ ΒΗΜΑ 13/11/2016.

Δεν αντέχει και δεν θα αντέξει τις ευθύνες του για τις ένοπλες δυνάμεις, τα πυρηνικά σχέδια, τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, τη CIA...


Τι εξαγγέλλει:
- μείωση φόρων (μείωση ευπόρων και μεγάλων επιχειρήσεων απο 35% σε 15%) χωρίς αναφέρει πως θα επιτύχει την άμβλυνση των ανισοτήτων,
- μείωση δαπανών για το ΝΑΤΟ και αύξηση της συμμετοχής στις δαπάνες των κρατών – μελών που υποτίθεται ότι του παρέχει ασφάλεια. Επίσης απο τον περιορισμο του Obamacare και Μedicaid.
- αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία (εμπάργκο), Ισραήλ και Τουρκία χωρίς να ξεκαθαρίζει τις θέσεις του για την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράν (κατάργηση συμφωνίας για τα πυρηνικά?), την παράδοση η όχι του Γκιουλέν.
- απέλαση 3.000.000 μεταναστών χωρίς να αναφέρει που θα τους στείλει η ποιος θα του δεχτεί. Στις ΗΠΑ υπάρχουν 11,5 εκ. παράτυποι μετανάστες.
- προστασία εθνικού εμπορίου (δασμοί, ποσοστώσεις) χωρίς να διευκρινίζονται εμπορικές και οικονομικές  σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τις εργασίες των αμερικάνων.

Θεωρεί τις συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή «απάτη» (ακύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού?)  που υποκινείται από την Κίνα και αμφισβητεί τις συμφωνίες για την παγκοσμιοποίηση (ΠΟΕ) δεν αναφέρεται κσι δενυπολογίζει τα εμπορικά αντίμετρα ιδιάιτερα απο την Κίνα

Τι θα κάνει:
Θα επιχειρήσει να ενισχύσει τα αστικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση η την τεχνολογική πρόοδο.
Η κατάσταση των μισθωτών εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων θα χειροτερέψει.
Θα συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεςι των προκατόχων του.

Το αμερικάνικο όνειρο τελείωσε. Οι ευκαιρίες λιγόστεψαν. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Παγκόσμιες αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, προσωπικές επιλογές θα βρεθούν υπό αμφισβήτηση.
Μόνος φραγμός: τα κοινωνικά κινήματγα, το Αμερικάνικο Σύνταγμα,το Ανώτατο Δικαστήριο, η Βουλή και η Γερουσία και για τις περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (>50%).

Labels:

Saturday, November 12, 2016

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΦΗΜEΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"


11/11/2016
                                                                     ΠΡΟΣ:
                                                                 ΕΦ. «ΤΑ ΝΕΑ»
                                                                   
                                                                  
info@tanea.gr

θεμα: χαραλαμποσ κατσιμητροσ: αποκατασταση ιστορικησ αληθειασ
 σχετ. δημοσιευμα τα νεα 28-30/10/2016, χρηστου χωμενιδη
                                                                                                  
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κατσιμήτρος ήταν δωσίλογος υπουργός εργασίας και γεωργίας στην κυβέρνηση Τσολάκογλου, συνεργάστηκε με τους γερμανούς κατακτητές και ως στρατιωτικός αγνόησε εντολές των προϊστάμενων του (συνθηκολόγηση). Καταδικάστηκε από δικαστήριο δωσιλόγων σε φυλάκιση 5 ετών και 6 μηνών.

Για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου παρατίθενται ιστορικές αναφορές:
                                              
«
Oι στρατηγοί:
Γ. Τσολάκογλου,
Γ. Μπάκος,
Σ. Μουτούσης,
Χ. Κατσιμήτρος,
Ν. Μάρκου,
Π. Δεμέστιχας και
Λ. Ρουσόπουλος,
κατά το χρονικό διάστημα από 18-21/4/1941 στην Ήπειρο «διαρκούντος του μετά της Ιταλίας και Γερμανίας πολέμου της Ελλάδος στρατιωτικοί όντες και δη στρατηγοί διοικηταί σωμάτων στρατού και Μεραρχιών, παρά την εντολήν ήν έλαβαν παρά του αρχηγού του στρατού να συνεχίσουν τον αγώνα, εγκατέλειπον την θέσιν των ενώπιον του εχθρού».

Τόσο οι κατοχικοί πρωθυπουργοί όσο και οι υπουργοί τους
«εγένοντο συνειδητά όργανα του εχθρού προς διάδοσιν της προπαγάνδας του εξαίροντας το έργον του κατακτητού και προκαλούντες την ηττοπάθειαν παρά τω Ελληνικό Λαό και την περιφρόνησιν του Εθνικού και Συμμαχικού αγώνος διά δημοσίων ομιλιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, άρθρων, δημοσιευμάτων εις ημερησίας εφημερίδας, οργανώσεως διαλέξεων και διά της εν γένει πολιτικής των».
κατά τη διάρκεια της κατοχής
 «εκ προθέσεως και εκουσίως συνέτρεξαν τον εχθρόν διά της διαθέσεων των απαιτουμένων χρημάτων, τροφίμων και ανδρών, όπως συνεχίσει εντός και εκτός της Ελλάδος την κατ΄ αυτής και των συμμάχων της πόλεμον».
Η ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ
ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΔΙΚΗ
ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
«Ο ΡΗΓΑΣ»
ΑΝΑΤΥΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ


«…τον αγώνα στα αλβανικά βουνά ο Ελληνικός λαός τον διεξήγαγε μόνος του, χωρίς ηγεσία ουσιαστικά. Αφού με την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία « η διαρροή της κυβέρνησης υπήρξε πρωτοφανής. Και η προδοσία των ανωτάτων στελεχών της εις τον στρατόν και τους άλλους παράγοντες καταπληκτική και επονείδιστος…»
Κομνηνός Πυρομάγλου
Θωμάς Σ. Πρόφης

«Οι Έλληνες στρατιώτες είχαν σταματήσει τους Ιταλούς εισβολείς και τους είχαν εξαναγκάσει σε υποχώρηση. Προέλασαν οι Έλληνες στρατιώτες στα ενδότερα της Αλβανίας παρά την τραχύτητα του εδάφους και τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα. Ξαφνικά τον Απρίλιο του 1941 έλαβαν διαταγές να υποχωρήσουν μπροστά στον εχθρό που είχαν κατανικήσει και να παραδώσουν τις θέσεις είχαν κερδίσει με αγώνα και αίμα. Ο λόγος ήταν η γερμανική εισβολή στη Μακεδονία».
ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1940-41
ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ
ΘΩΜΑΣ Σ. ΠΡΟΦΗΣ
ΚΕΚΡΟΠΙΑ

H επιστολή αυτή γράφηκε με αφορμή δημοσίευμα της εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 28-30/10/2016 στη στήλη «ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ» στο οποίο μεταξύ άλλων ακαταλαβίστικων ο «δημοσιογράφος» διερωτάται πως δεν δαφνοστεφανώνεται ο δωσίλογος στρατιωτικός και γιατί η συλλογική μνήμη και η ιστορία τον «σκέπασε με το σεντόνι της λήθης».

Ύστερα από τα παραπάνω οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Labels:

Wednesday, November 09, 2016

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2016

Το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο έγινε ο ανασχηματισμός,  προσδιορίζεται με τα παρακάτω:
 - Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε αρχηγικό κόμμα χωρίς κομματική βάση και κομματικές οργανώσεις.
-  Διαπιστώνεται αναντιστοιχία κοινοβουλευτικής και εκλογικής δύναμης.

- Η πολιτική φθορά φαίνεται να επηρεάζει και τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού πέραν εκείνης που προκαλεί  δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

- Επιλέγει και εφαρμόζει πολιτικές θέσεις και προτάσεις της συντηρητικής παράταξης (Πρόεδρος της Δημοκρατίας παλαιόερα, ΕΣΡ και αριθμός τηλεοπτικών σταθμών πρόσφατα) και
βρίσκεται σε εξάρτηση από τoυς ΑΝΕΛ που ορισμένες φορές εκφράζουν ακραίεες θέσεις.
- Οι κυβερνητικές υποχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα και η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών οδηγεί ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε φτωχοποίηση, σε έξοδο και τη ΝΔ στην αυτοδυναμία.

Σκοποί του ανασχηματισμού:

- να πάει ο χρόνος πίσω (τηλεοπτικές άδειες, δεύτερη αξιολόγηση , ... )
- να ικανοποιήσει δανειστές (προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, συμφωνίες για τα εργασιακά, απομάκρυνση ενοχλητικών), ξένα κέντρα (
Ινστιτουτο Οικονομικων Λεβί, χρηματοδοτείται από το Ισραήλ και συμμετέχουν δύο μέλη της κυβέρνησης) τις απαιτήσεις του Αρχιεπισκόπου και των ΑΝΕΛ και  να κλείσει τα μέτωπα με την εκκλησία και τη δικαιοσύνη
- για να αποχωρήσουν οι αδιάφοροι, οι κουρασμένοι, οι αναποτελεσματικοί και αυτοί που προκάλεσαν (Κατρούγκαλος: περικοπή συντάξεων, ΕΚΑΣ και Αλεξιάδης αύξηση εσόδων και δημιουργία πλεονάσματος με περικοπές δημόσιων δαπανών και υπερφορολόγηση ιδιαίτερα φτωχών ανθρώπων). 

Ορισμένοι βέβαια κατάφεραν και παρέμειναν.
- Nα κλείσει η δεύτερη αξιολογηση χωρίς κόκκινες γραμμές.

Συμπερασματικά

Επισφραγίζεται η στροφή της κυβέρνησης προς το νεοφιλευθερισμό και η
υποταγή σε ξένα κέντρα και τους δανειστές.

Ότι κάνουν το κάνουν για να παραμείνουν στην εξουσία.

Θεσμική παρέμβαση (Αρχιεπίσκοπος) γιά απομάκρυνση του ανεπιθύμητου υπουργού Φίλη.

Εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδοκομματικές αντιθέσεις και αμφισβητήσεις για τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Labels: