Wednesday, December 28, 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Συμμετέχουν  οι Lamda Development (Όμιλος Λάτση), Εangle Hills (Κατάρ) και Fosum (Kίνα.
Παραχωρείται από έκταση 6.300 στρμ. για 99 χρόνια το 30% κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή 5.250.000 στρμ. του πρώην αεροδρομίου, 750 στρμ. της παραλιακής ζώνης, 200 στρμ. αιγιαλού, και 3,5 χιλ. ακτογραμμής. Από τα3,5 χιλ. ακτογραμμής πρόσβαση πολιτών θα επιτρέπεται μόνο στο 1 χιλ.. Τα 2 ,5 χιλ. θα είναι ακτή μιας κλειστής πόλης παρά τη συνταγματική πρόβλεψη προστασίας των ανοικτών ακτών. Θα κτίσουν 2.700.000 τετ. μετ. χωρίς να χάνουν το δικαίωμά τους για δόμηση μέχρι 3.500.000 τετ. μετ. Ισχυρίζονται ότι θα επενδύσουν 8 δις. ευρώ και θα δημιουργήσουν 90.000 θέσεις εργασίας.

Είναι μια ακόμη ανακολουθία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Κάποτε δεν αναγνώριζε το δικαίωμα εκχώρησης του φυσικού πλούτου και την παραχώρηση των ακτών προς οικοδόμηση.
Σήμερα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ εκχωρείται με το ευτελές τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, σε βάθος 15-ετίας και με σημερινές τιμές 600 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους  και όχι στα ασφαλιστικό σύστημα.
Η εκχώρηση ήταν και μνημονιακή απαίτηση (τρίτο μνημόνιο), καθ΄ υπαγόρευση και των «επενδυτών» και προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η δόση των 7,5 δις ευρώ. Ο σημερινός πρωθυπουργός εγκατέλειψε εκείνους και το κίνημά τους που διεκδικούσαν τη ίδρυση και λειτουργία ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ. Αυτούς που μαζί με το «κίνημα των πλατειών» τον οδήγησαν στην εξουσία.
Η εκχώρησή ψηφίστηκε ομόφωνα από τις μνημονικές δυνάμεις της Βουλής (21/9/2016).

Ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε χώρο τσιμέντου με ουρανοξύστες, 16-οροφες πολυκατοικίες, καζίνο, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και διαμερίσματα προς πώληση πάνω στο κύμα.

Δεν έχει ληφθεί πρόνοια που θα μετακινηθούν το αμαξοστάσιο 400 αστικών λεωφορείων, η ΥΠΑ, το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών  αλλά και οι κοινωφελείς δραστηριότητες που στεγάζονται σ΄ αυτούς τους χώρους. Εκτιμούν ότι οι δαπάνες μετεγκατάστασης θα φθάσουν το 1,5 δισ.

Μητροπολιτικό Πάρκο
Σχεδιαζόταν πάρκο υψηλού πρασίνου, χαμηλού κόστους φύτευσης και συντήρησης με εγκαταστάσεις ήπιας ανάπτυξης και αναψυχής – πολιτισμού – αθλητισμού με αξιοποίηση των 100.000 τετ. μετ. δομημένου χώρου που σήμερα στεγάζουν κοινωφελείς δραστηριότητες με ευεργετική επίδραση στο κλίμα της Αθήνας (χρειάζεται 50.000 στρμ.  για την αυτορρύθμιση  του).
Μετά την «επένδυση» θα παραμείνουν 2000 στρμ. πλέον 600 στρμ. κοινόχρηστου πρασίνου(προαύλια, δρόσοι, πλατείες). Στα 700 στρμ. από αυτά που είναι οι αεροδιάδρομοι θα πρέπει να μεταφερθεί χώμα προκειμένου να φυτευτεί γιατί αποτελούν συμπαγές μπετόν και δεν μπορεί να εκσκαφεί. Ελπίζεται ότι δεν θα καλυφτούν με γκαζόν. Αυτός ο χώρος θα είναι ιδιωτικός.

Τέλος το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει ειδικές ρήτρες:
- αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες (εκδόσεις αδειών, παραλήψεις, καθυστερήσεις κ. άλ.),
- αν δεν προκύψουν τα αναμενόμενα έσοδα,  
- αν ακίνητα 3.000. 000 τετ. μετ. δεν πωληθούν.

Προσφυγές:

- Δικαστική έρευνα από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς  και εισαγγελική παραγγελία για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για το ύψος του τιμήματος. Ο ένας καταλήγει σε μια αποτίμηση 1,5 δις. και ο δεύτερος σε 2,3 δις.

- Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Εσωτερικής Αγοράς – Προστασίας Καταναλωτών (16/3/2016) από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε το θέμα να παραμείνει ανοικτό και να διατυπώσει ερωτήματα προς την ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το ενδεχόμενο παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας  και της νομοθεσίας για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Την προσφυγή υποστήριξαν Έλληνες ευρωβουλευτές και η ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ.

- 40 προσωπικότητες από τον επιστημονικό χώρο και τα κινήματα κατά της εκποίησης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ έστειλαν στον πρωθυπουργό και τον Υπ. Οικ. εξώδικη διαμαρτυρία που τεκμηριώνει τον παράνομο και επιβλαβή χαρακτήρα της συμφωνίας εκχώρησης (2/6/2016
)

Labels:

2 Comments:

At 29 December, 2016 , Blogger Nikos said...

Πολύ ενδιαφέρον, Τασο.
Ξεπουλιομαστε πάλι.
Καλή χρονιά να έχετε

 
At 29 December, 2016 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Νίκο ευχαριστώ πολύ.

Σε ευχαριστώ που σχολιάζεις εδώ.

Χρόνια Πολλά.

Είσαι πάντοτε στη σκέψη μου και έχεις την εκτιμησή μου.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home