Thursday, March 16, 2017

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

Συνέχεια απο εδώ
Σκοποί των πολιτικών ενός εθνικού συστήματος υγείας θα μπορούσαν να είναι:
- πρόληψη της νόσου,
- ανακούφιση από κάθε σωματικό και ψυχικό πόνο,
- βελτίωση και παράταση της ζωής,
- προαγωγή της υγείας,
(η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα στο οποίο όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση."Υγεία; κατάσταση πλήρους, σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας" (1).

Η "μάχη" παθογόνων και αντιβιοτικών φαίνεται να είναι ακόμη ισοδύναμη. Η έρευνα για νέα αντιβιοτικά είναι μάλλον ανύπαρκτη. Οι εταιρίες απροθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα και παραγωγή νέων αντιβιοτικών γιατί σύντομα απαξιώνονται, χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα και δεν αποφέρουν κέρδη αντίθετα παράγουν μεγάλες ποσότητες των ήδη υπαρχόντων.
Έχει γραφεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει παραχθεί κανένα αντιβιοτικό ούτε από την επιχειρηματική όταν από την κρατική έρευνα (2).

Η έλλειψη υπηρεσιών υγείας (όπως και παιδείας και πρόνοιας) αποτελούν αιτίες κοινωνικών ανισοτήτων. Πλημμελείς υπηρεσίες υγείας απειλούν εξίσου όλα τα κοινωνικά στρώματα (λοιμώδεις νόσοι, επιδημίες κ. άλ.).

Η συρρίκνωση και η κατάρρευση του ΕΣΥ έφερε στην επιφάνεια τις ΜΚΟ (γιατροί του κόσμου και γιατροί χωρίς σύνορα) αλλά και κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία.

O ιδιωτικός τομές ενισχύεται παρά την κρίση. Μεγάλο μέρος της δαπάνης των ασφαλισμένων και των ταμείων πηγαίνει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ομοίως εκεί κατευθυνονται και δαπάνες νοσοκομείων και ιδιωτών.  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

- Ο τομέας της δημόσιας υγείας διαλύεται όχι με ευθύνη των λειτουργών της. Η κατάσταση χειροτερεύει.

- Τα συσσωρευμένα προβλήματα εξαναγκάζουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από τα όρα ασφαλείας.

- Η κοινωνική εξαθλίωση (ανεργία, στέρηση αγαθών, ακατάλληλη κατοικία κ. άλ.) αποτελούν νοσογόνο περιβάλλον και επιβαρύνουν η οδηγούν σε υποτροπή αυτούς που έχουν αποθεραπευτεί.

To ΕΣΥ σώζει ζωές παρά τις "πληγές" του και τις λανθασμενες πολιτικές υγείας.
- περισσότερη νοσοκομειακή περίθαλψη,
- έλλειψη ελεγκτικών διαδικασιών για τις συνθήκες που διαταράσσουν την υγεία και παράγουν ασθένειες(κοινωνικές, περιβαλλοντικές - κάπνισμα ρύπανση, βιοτικ΄λο επίπεδο).
- παντελης έλλειψη πρωτογενούς περ΄θαλψης και πρόληψης.

(1) Κάθε εποχή έχει τις δικες ασθένειες π.χ. στον τροφοσυλλέκτη άνθρωπο δεν υπήρχε το πρόβλημα του διαβήτη


(2) Μεγάλη συμβολή στην ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών έχουν και η κτηνοτροφία (αντιαυξητικοί παράγοντες και αντιμετώπιση ασθενειών ) και οι ιχθυοκαλλιέργειες (ιχθυοκλωβοί)..

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home