Saturday, October 21, 2006

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

"Ήρθαμε εδώ μέσα στα φώτα
και φεύγουμε τυφλοί
όπως και πρώτα”

Αν παρακολουθήσει κάποιος επιστημονικά συνέδρια και ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών θα διαπιστώσει ότι:
- οι εργασίες που ανακοινώνονται λύνουν κυρίως προβλήματα άλλων χωρών
- πολλοί ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα σε θέματα που ερευνούσαν στο εξωτερικό
- χρηματοδοτούνται(θεμιτό???) από εταιρείες για να λύνουν προβλήματα που απαιτεί η νομοθεσία ( εγκρίσεις σκευασμάτων, έλεγχος οργάνων και συσκευών κα )
- χρησιμοποιούν (αθέμιτο) εργαστήρια, όργανα και αντιδραστήρια για να εξυπηρετήσουν ερευνητικούς σκοπούς που δεν συνδέονται με την ελληνική παραγωγή
Γενικά "η χειραγώγηση των ερευνών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά που δείχνουν πώς η χρηματοδότηση των ερευνών επηρεάζει τα αποτελέσματά τους".
- πανεπιστημιακοί ερευνητές εκμεταλλεύονται φοιτητές ( προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) του οποίους αμείβουν με πολύ λίγα χρήματα
- πολλοί ερευνητές δέχονται να μιλήσουν "προ κενών εδράνων" και μόνο στα μέλη της οικογένειάς τους μόνο και μόνο γιά να καταγραφεί η ανακοίνωση.

Η ανταλλαγή απόψεων μεταφράζεται σε δημόσιες σχέσεις και σκοπός της ερευνάς τους, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν είναι η παραγωγή και η μεταφορά γνώσεων αλλά δραστηριότητα που συμπληρώνει το βιογραφικό σημείωμα και το εισόδημα τους.

Είπαν η έγραψαν:
"Οι επιστήμονες στην Ελλάδα ξεκινούν κάθε τους έρευνα με πρωταρχικό σκοπό τον εμπλουτισμό της θεωρίας, ενώ οι επιστήμονες στην Αμερική έχουν ως πρωταρχικό στόχο την πρακτική εφαρμογή. Ναι μεν η θεωρητική βάση είναι απαραίτητη, αλλά ο εμπλουτισμός της θεωρίας παίζει δευτερεύοντα ρόλο".
Νίκος Γεωργαντζάς
Καθ. Συστηματικής Δυναμικής
Παν. Fordham
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home