Sunday, August 16, 2009

EYΔΟΚΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ: Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
Γεννήθηκε το έτος 1903, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή το έτος 1927. Ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός που αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπήρξε πολύ καλός γιατρός, γνώριζε λεπτομερώς τα οικογενειακά ιατρικά ιστορικά όλων των κατοίκων της περιοχής που εξυπηρετούσε. Προσέφερε τις ιατρικές της υπηρεσίες δωρεάν και χωρίς ανταλλάγματα. Τις ανέθεταν ιατροδικαστικες έρευνες.
Υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της στην ορεινή και φτωχή περιοχή κοινότητος Πλανητέρου. Μετακινείτο σε μακρινά χωριά με τα ζώα και με τα πόδια προκειμένου να περιθάλψει ασθενείς. Περπατούσε περισσότερο από 5 ώρες για να φθάσει στο Σιγούνι, στα Σουδενά και στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων. Κάθε Κυριακή αγόραζε τρόφιμα από την Κλειτορία και όταν επέστρεφε στο Πλανητέρου πολλά από αυτά τα μοίραζε σε πεινώντες και φτωχούς κατοίκους. Σε αρκετούς έδινε και χρήματα. Επίσης χορηγούσε δωρεάν φάρμακα που είχε η ίδια αγοράσει.
Υπήρξε υποστηρικτής των αδυνάτων και εμφορείτο από δημοκρατικές πεποιθήσεις. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ Επαρχίας Καλαβρύτρων. Παρείχε τις ιατρικές της υπηρεσίες στα μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων και γιά την πολιτική της συνέπεια πέρασε στρατοδικείο και κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πάτρα.
Ζούσε φυσική ζωή, λιτή και απέρριτη και πέρα από τα στερεότυπα της εποχής της. Όπλοφορούσε, φορούσε παντελόνια ( γιά να διασκελίζει καλύτερα τα ζώα που την μετέφεραν), κάπνιζε, καλλιεργούσε ( αμπέλια και ζωοτροφές) και εξέτρεφε ζώα.
Στη δικτατορία συνελήφθη με αφορμή την κριτική που έκανε για μια μονάδα στρατού που είχε στρατοπεδεύσει στο γήπεδο Πλανητέρου. Την ίδια εποχή ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα για να βγάλει τη σύνταξή της.
Την περιέθαλψαν ο ανιψιός της και η σύζυγός του.
Πέθανε το έτος 1993
Δεν θα γράφαμε όλα αυτά αν ο Δήμος Kλειτορίας και κάποιοι άλλοι, που δίνουν προτεραιότητα στις δημόσιες σχέσεις, δεν την είχαν εξαιρέσει από την απόδοση τιμής που της ανήκει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Labels:

8 Comments:

At 22 August, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Και καλά έκανες και αφιέρωσες κάτι για εκείνη. Δε γνώριζα τίποτε. Με ποια αφορμή την εξαίρεσαν;

 
At 22 August, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Τιμούν κάποιον άλλο συζητώντας να του φτιάξουν προτομή, για τη γιάτρισα Ευδοκία καμιά συζήτηση. Ισως όμως κάτι να γίνει. Αλλά αν εξακολουθούν να την αγνοούν ο μόνος λόγος θα είναι οι δημοκρατικές της πεποιθήσεις

 
At 23 August, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Μόνο το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα γιατρός με πτυχίο έχει τόση σημασία, ώστε το ίδιο το Υπουργείο θα έπρεπε να της κάνει μία προτομή.

 
At 27 August, 2007 , Blogger Θεόδωρος Α.Πέππας said...

Θερμότατα συγχαρητήρια που το θυμήσατε, το προβάλλατε και ξανά μπράβο σας. Μόλις μου το έστειλε ηλεκτρονικά φίλος και δεν θα έχετε αντίρρηση , πιστεύω, να προσθέσω σύνδεσμο προς αυτό στην σελίδα μου Με ευχαριστίες

 
At 29 August, 2007 , Blogger Νέαρχος Γαλανάκης said...

Δεν είμαι σίγουρος ότι η αναφερομένη ήταν από τις πρώτες αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δεν ήξερα την ύπαρξη της αλλά από τα γραφόμενα σας προκύπτει ότι ήταν σπουδαία προσωπικότης. Θα ήθελα μια διευκρίνηση για τον Δήμο Λευκασίου και την εξαίρεση από την απόδοση τιμής που της ανήκε.

 
At 29 August, 2007 , Blogger david santos said...

Hello my friend.


THANKS FOR POSTING.


Thelw na synodeysw ston pono elliniko ston koinotiko ola gia tin adifago kai anekselegkti pyrkagia aftis tis teleftaias Paraskevis sta ypostirigmata tis Peloponnisou, sto notiodytiko simeio tis Athinas, pou stoixisan tin zwi se 63 synanthrwpous sas.

David Santos

 
At 29 August, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Νέαρχος Γαλανάκης

Ψάνοντας στοιχεία μου είπαν, χωρίς διασταύρωση, ότι απο τις 6 φοιτήτριες αποφοίτησε μονο η Παπασωτηρίου. Στις φωτογραφίες υπάρχει αντίγραφο του πτυχίου της. Μπορεί εύκολα να βρεθούν στοιοχεία απο κάποον που έχει "εξοικειωση" με τα της Ιατρικής του Καποδιστριακού.

Με πρωτοβουλία κάποιας "ομοσπονδίας" ο Δήμος παραχωρεί χώρο γιά προτομή άλλου γιατρού
Το άιτημα που έχει διατυπωθεί πρεος το Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και συμβούλους είναι ίση αντιμετώπιση.
Ολοι αναγνωρίζουν το έργο της. Ο Δήμος φαίνεται να μη θέλει να αποκαταστήσει την αδικία και ν α πληρώσει γαι την προτομή της μέχρι τώρα τουλάχιστον

Μπορέι όμως κάτι να γίνει

Οι ιατρικοί σύλλογοι, οι γυναικέιες οργανωσεις θα μπορούσαν να κάνουν κάτι

 
At 20 October, 2009 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Κατανοώ και συμμερίζομαι πλήρως την πικρία σου που ακόμα δεν έχει τιμηθεί η μνήμη της Ευδοκίας όπως έγινε πρόσφατα με το γιατρό Ανδριανόπουλο.

Νομίζω όμως ότι οι τελευταίες δυο γραμμές αδικούν τη γιατρό κατάφορα: Ειδικότερα, γράφεις ότι "ο Δήμος Kλειτορίας και κάποιοι άλλοι.............την είχαν εξαιρέσει από την απόδοση τιμής που της ανήκει". Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος της περιφέρειάς μας εκτιμά ιδιαίτερα τη γιατρό τόσο για τις υπηρεσίες που προσέφερε, σε δύσκολους μάλιστα καιρούς, όσο και για την ανθρωπιά της. Εγώ ποτέ μου δεν έχω ακούσει άσχημη κουβέντα για τη γιατρό από κανέναν. Το γεγονός ότι ο δήμος μας απέδωσε τιμές σε κάποιον που τις άξιζε , έστω και με καθυστέρηση, δεν σημαίνει ότι στέρησε την αναγνώριση από μια άλλη επίσης άξια συμπατριώτισσά μας. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έλθει η σειρά και της δικής της αναγνώρισης.

Θ Μ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home