Monday, May 02, 2016

ΕΞ΄ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ: ΓΙΑΤΙ HTAN KAI ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΉ ΤΟΥΣ (ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΗΛΙΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ - ΓΚΙ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΤ)

Α) «Τα τελευταία έξι (6) χρόνια για να γίνει προσαρμογή, οι οικονομίες των χωρών Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία υποχρεώθηκαν σε περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι 15%. Οι δαπάνες των )κρατών μειώθηκαν επίσης κατά 15%. Στην Ελλάδα αντίθετα περικόπηκαν κατά 50% . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ύφεση στην Ελλάδα να συνεχίζεται χωρίς τέλος και χωρίς προοπτική. Οι περικοπές είναι η αιτία της κρίσης και όχι όσα λένε για παθογένειες, τον κρατισμό και το πελατειακό κράτος. . Δεν είναι ότι είχαμε υπέρογκο σπάταλο κράτος το οποίο τελικό είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη. Κοστίζει 11% του ΑΕΠ έναντι του 18-19% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Επίσης μόνο στην Ελλάδα φόρτωσαν το χρέος των τραπεζών στο δημόσιο χρέος που είναι περίπου το μισό του συνολικού. Αντί δηλ να είναι 180% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, το πραγματικό δημόσιο χρέος θα ήταν 90%».


«… στην Ισπανία η κυβέρνηση του συντηρητικού και φρανκικού Ραχόι … (αφού διαχώρισε το χρέος των τραπεζών από το δημόσιο) αντί να μειώσει τις συντάξεις τις αύξησε κατά 10-15% . Το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία. Διότι για να κινηθεί η οικονομία , χρειαζόταν αύξηση και όχι μείωση εισοδημάτων. Η Ισπανία σήμερα έχει ρυθμό ανάπτυξης 3%».

 
"Οι περικοπές είναι η αιτία της κρίσης και όχι όσα λένε για τις παθογένειες, τον κρατισμό και το πελατειακό κράτος της ελληνικής οικονομίας κτλ. Δεν είναι ότι είχαμε το υπέρογκο σπάταλο κράτος το οποίο, τελικά, παραμένει το πιο φθηνό στην Ευρώπη. Κοστίζει 11% του ΑΕΠ δαπάνες, έναντι 18% – 19% μέσου όρου της ΕΕ. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα φόρτωσαν το χρέος των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, που είναι περίπου το μισό του συνολικού.
Αντί, δηλαδή, να είναι 180% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, το πραγματικό δημόσιο χρέος θα ήταν 90%".
Κώστας Βεργόπουλος

Β) «…η εισοδηματική λιτότητα και οι περικοπές μισθών … μειώνουν τη φοροεισπρακτική δυνατότητα του Δημοσίου …»
«… η λιτότητα δεν αποτελεί «λανθασμένη πολιτική» αλλά μια ταξική στρατηγική που εξυπηρετεί με αποκλειστικό τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων, συνταξιούχων αυτοαπασχολουμένων, ανέργων αλλά και των κοινωνικά αδύναμων ομάδων».

«Η λιτότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νεοφιλελευθερισμού.

Οδηγεί σε οικονομική ύφεση. Η ύφεση ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις,  ωθεί στην επιδίωξη υψηλών ποσοστών κερδών μέσα από τη μείωση μισθών, εντατικοποίηση της εργασιακής διαδικασίας, παραβίαση εργασιακών κανονισμών, καταπάτηση δικαιωμάτων κ.λ.π.

η ύφεση επιτρέπει «μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής καταστροφής». Πρόκειται για την αναδιανομή του εισοδήματος και της εξουσίας προς όφελος του κεφαλαίου με παράλληλη συσσώρευση πλούτου».
Γιάννης Μηλιός

«… κυριάρχησε μια ενιαία επιβολή περικοπών, χωρίς την εκτίμηση των στρεβλώσεων που προκαλούν στην απόδοση εργασίας, αλλά και χωρίς προσμέτρηση των συνεπειών τους στη μείωση της κατανάλωσης».

«Όταν κόπηκαν οι χαμηλές συντάξεις, προκλήθηκε μεγάλη ύφεση, γιατί εκείνες αποκλειστικά ξοδεύονταν, ενώ έπρεπε να περικοπούν οι δεύτερες συντάξεις και τα ποικίλα προνόμια που εκτινάσσουν το κόστος των ταμείων και έχουν μικρότερη ροπή προς κατανάλωση».

«… κανείς ιδιοκτήτης σοβαρής ιδιωτικής επιχείρησης δεν είχε επικαλεστεί το μισθολογικό κόστος ως πηγή ανησυχίας για το μέλλον της παραγωγής του.
Η εργατική παραγωγικότητα την τελευταία 10 – ετία (εννοεί πριν τα μνημόνια)σημείωσε σημαντική άνοδο και συχνά ξεπερνούσε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο».   

«Το φαινόμενο αυτό αντιστράφηκε τα τρία τελευταία χρόνια» (εννοεί μνημονιακά χρόνια).

«Οι πολιτικές οριζόντιας περικοπής μισθών σε παραγωγικές επιχειρήσεις προκάλεσαν ανυπολόγιστες στρεβλώσεις στα κίνητρα αναζήτησης εργασίας , στην απόδοση εργαζομένων  και στην αποτελεσματικότητα της παραγωγής».
Νίκος Χριστοδουλάκη.
Δ) ΓΚΙ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΤ: ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ


Η αδυναμία να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup αποτελεί ευκαιρία για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, αντί να επιλέγεται η λύση της αυξημένης φορολογίας και της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο... πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ σε επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο κ. Φερχόφστατ επισημαίνει την ανάγκη κατάλληλης προώθησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τονίζει ότι τα έσοδα από αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να αποβλέπουν μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και στην τόνωση των επενδύσεων.

http://fimotro.blogspot.com/2012/02/blog-post_2782.html
Φλεβάρης 2012

συνέχεια εδώ

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home