Tuesday, September 06, 2016

ΠΕΡΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 1

«Ο Χίτσκοκ παρουσιάζει  την αστυνομία σαν μια κοινωνική δύναμη που το κάθε κομμάτι, όσο μικρό και αν είναι, είναι εξίσου επικίνδυνο με τον κόσμο του εγκλήματος. Είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βρουν λάθος υπόπτους όπως  στις ταινίες «ΤΑ 39 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ» - 1935 και «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» - 1959. Θύματα βαφτίζονται εγκληματίες και αθώες ζωές ρισκάρονται όλα στο όνομα της κοινωνικής τάξης και δικαιοσύνης».

«Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότωφ, κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού.

 Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότωφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί.
 Ό,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς.»

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

«… ο χαμένος χρόνος είναι χειρότερος και από το θάνατο. Δεκατέσσερα χρόνια (14) είχαν το νεαρό Ιρλανδό Τζέρι Κόνλον για  βομβιστικές ενέργειες που τελικά απεδείχθη ότι δεν έκανε. Και μια λεπτομέρεια: απεκαλύφθη πως κάποιες ομολογίες εκμαιεύτηκαν δια της βίας από την αστυνομία. Επιτέλους πως θα απαλλαγούμε από την προστασία της αστυνομίας? Από που κινδυνεύει η ελευθερία μας για να μας προστατεύει αυτή η υπόθεση που λέγεται παντού αστυνομία? Αν ήμουν εγώ ο Τζέρι Κόνλον θα έβανα φωτιά σε ολόκληρη την Αγγλία…».
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home